Infofinanciar > Info > Tradiții de Crăciun în Asia. Cum sărbătoresc coreeni, japonezii, chinezii sau thailandezii
Info

Tradiții de Crăciun în Asia. Cum sărbătoresc coreeni, japonezii, chinezii sau thailandezii

Tineri îmbrăcați în Moș Crăciun pe elefanți în Thailanda, sursă foto News18
Tineri îmbrăcați în Moș Crăciun pe elefanți în Thailanda, sursă foto News18

Crăciunul se apropie cu pași repezi!  Pentru mulți dintre noi, care trăim în părți ale lumii în care creștinismul a fost în mod tradițional religia principală, acest sezon înseamnă să cumpărăm cadouri de Crăciun și să navigăm prin mall-uri aglomerate, să ascultăm prea mult albumul de Crăciun al lui Michael Bublé și să împodobim bradul de Crăciun. Dar cum arată Crăciunul pentru restul lumii? Mai exact, cum este Crăciunul în Asia?

Țările asiatice au un număr mai mic de creștini și catolici în comparație cu restul lumii. Prin urmare, în multe țări asiatice, Crăciunul are o viziune mai mult seculară decât religioasă. Coronițe de Crăciun, bannere de Crăciun, luminițe și ornamente colorate pot fi văzute peste tot, deoarece majoritatea acestor decorațiuni sunt oricum fabricate în China.

Însă, în majoritatea țărilor asiatice, Crăciunul nu este recunoscut ca sărbătoare publică, ceea ce înseamnă că atât birourile, cât și școlile, liceele și universitățile rămân deschise. Bineînțeles, nu este cazul tuturor țărilor asiatice. Filipine, de exemplu, este cunoscută pentru că sărbătorește cel mai lung sezon de Crăciun din lume, care începe deja pe 1 septembrie. Mai jos puteți afla tradițiile specifice de Crăciun ale țărilor asiatice.

COREEA

Moș Haraboji din Coreea de Sud, sursă foto The Korean Way

Moș Haraboji din Coreea de Sud, sursă foto The Korean Way

Creștinismul este încă relativ nou în Coreea, așa că și Crăciunul este un nou-venit. Coreea are propria versiune a lui Moș Crăciun.  Moș Haraboji, sau Bunicul Moș Crăciun, arată asemănător cu cel occidental, dar poartă o pălărie tradițională coreeană (갓 gat) și un costum albastru în loc de unul roșu. Crăciun fericit/Merry Christmas în coreeană este „Meri krismas” (메리크리스마스) sau „Jeulgaeun krismas doeseyo” (즐거운크리스마스되세요).

JAPONIA

Japonezii mănâncă de Crăciun pui prăjit de la KFC, sursă foto Arigato Japan

Japonezii mănâncă de Crăciun pui prăjit de la KFC, sursă foto Arigato Japan

În Japonia, Crăciunul este văzut ca o șansă de a răspândi fericirea și norocul, mai degrabă decât ca o sărbătoare religioasă. Ziua de Crăciun nu primește deloc prea multă atenție, dar Ajunul Crăciunului este în general văzut ca o zi romantică în care cuplurile au ocazia să petreacă timp împreună și să facă schimb de cadouri. Crăciunul nu este o sărbătoare publică în Japonia. Una dintre tradiții este o cină în Ajun cu pui prăjit, de la KFC.

CHINA

Tradușue de Crăciun din China, mere pictate cu mesaje pe ele, sursă foto Twitter

Tradușue de Crăciun din China, mere pictate cu mesaje pe ele, sursă foto Twitter

În China, Crăciunul a devenit din ce în ce mai popular în marile orașe, unde trăiesc un număr mare de expați, iar influența occidentală este mai mare. Cu toate acestea, în orașele mai mici și în zonele rurale din China sunt mult mai puțini creștini, iar oamenii au avut mai puțin contact cu occidentalii, astfel încât Crăciunul este considerat un mister străin, în special pentru generațiile mai în vârstă.

În mod normal, copiii chinezi nu lasă prăjituri și lapte pentru Moș Crăciun și nici nu scriu o scrisoare în care să detalieze lista de jucării pe care și-o doresc. „Merele de Crăciun” colorate, învelite în celofan, sunt un cadou popular. Cuvântul „măr” se pare că sună ca „pace” sau „ajun de Crăciun” în mandarină.

MALAYSIA

Centru comercial din Kuala Lumpur, Malaezia, se Crăciun, sursă foto Pavilion Kuala Lumpur

Centru comercial din Kuala Lumpur, Malaezia, se Crăciun, sursă foto Pavilion Kuala Lumpur

Malaezia se află printre primele locuri în topul țărilor în ceea ce privește numărul de festivaluri celebrate pe tot parcursul anului. Cu minorități culturale care variază de la cea malaeziană, chineză, eurasiatică și indiană, se poate înțelege de ce se sărbătoresc atât de multe festivaluri. Deși Crăciunul este o sărbătoare publică în Malaezia, acesta are în principal un caracter comercial, iar toate magazinele din Kuala Lumpur încep să se pregătească pentru sezonul festiv cu mult timp înainte.

THAILANDA

Tineri îmbrăcați în Moș Crăciun pe elefanți în Thailanda, sursă foto News18

Tineri îmbrăcați în Moș Crăciun pe elefanți în Thailanda, sursă foto News18

Peste 90 % din populația thailandeză este budistă. Budismul este tolerant față de toate celelalte religii, inclusiv față de creștinism, iar această toleranță religioasă este o parte a motivului pentru care un festival creștin major, cum este Crăciunul, poate fi savurat și de budiștii din Thailanda.

De asemenea, conceptul de Sanuk și de bucurie este o parte fundamentală a culturii thailandeze. Thailandezilor le place să petreacă și, astfel, orice scuză pentru o sărbătoare este îmbățișată cu bucurie. Semnificația religioasă a Crăciunului nu este importantă pentru majoritatea thailandezilor, dar ei știu că este o perioadă în care alte țări sărbătoresc și sunt bucuroși să se alăture petrecerii.

Ziua de naștere a regelui, pe 5 decembrie, este cea mai mare sărbătoare de la sfârșitul anului, unde petrecerile pot continua până la sfârșitul lunii!

INDONEZIA

Brad de Crăciun în Bali, Indonezia, sursă foto dreamstime

Brad de Crăciun în Bali, Indonezia, sursă foto dreamstime

Deși Indonezia este o țară musulmană, Crăciunul este sărbătorit de mulți. În limba indoneziană, Crăciunul este cunoscut sub numele de Natal, de la cuvântul portughez. În Bali, bradul de Crăciun este făcut din pene de pui. Acest brad unic a fost importat în unele țări europene.

Decorațiuni penjor din Bali, Indonezia, sursă foto dreamstime

Decorațiuni penjor din Bali, Indonezia, sursă foto dreamstime

Cele mai multe sate creștine din Bali sunt situate în sudul insulei. În aceste sate, pentru Crăciun se vor face decorațiuni stradale numite penjor (făcute din frunze galbene de nucă de cocos), care simbolizează dragonul Anantaboga. Focurile de artificii fac parte din tradițiile indoneziene de Crăciun. În unele insule, Crăciunul este adesea asociat cu tunurile de bambus care sunt trase în aproape fiecare colț al orașelor în ajunul Crăciunului. Tinerii obișnuiesc să stea treji toată noaptea de 24 decembrie în timp ce joacă focuri de artificii.

Credit: Asia Exchange

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.