Infofinanciar > Esential > Top 100 Performeri în Sănătate. Omul care a introdus transplantul hepatic la nivel clinic
Esential

Top 100 Performeri în Sănătate. Omul care a introdus transplantul hepatic la nivel clinic

Top 100 Performeri în Sănătate. Omul care a introdus transplantul hepatic la nivel clinic
sursa foto sanador

Irinel Popescu este omul care are o carieră în medicină de mai bine de 41 de ani, în prezent este corespondent al Academiei Române în Secția de Științe Medicale.

Cele mai notabile reușite ale sale, pentru care putem spune că a adus un mare plus medicinei românești sunt: introducerea transplantului hepatic la nivel clinic (cu ficat întreg la adult, și cu fragment de ficat la copii) în anul 2000, urmând în anul 2008 să introducă chirurgia robotică în România, și, destul de recent în 2012, să pună bazele Centrului de Excelență în Medicina Translațională (CEMT) din cadrul Institutului Clinic Fundeni ce a fost deschis în 20016. „Introducerea în 2008 a chirurgiei robotice în Institutul Clinic Fundeni a creat o anumită emulație în România, transferată astăzi în sectorul privat cu mult succes. România a fost, și rămâne în continuare un lider în Europa de Est în acest domeniu. Pe de altă parte, dacă îmi permiteți câteva cuvinte, aș vrea să spun că de-a lungul carierei, ca toți colegii din generația mea, am urmărit ca pacientul român să beneficieze de aceleași condiții de care ar beneficia în orice țară din lume în care s-ar duce să-și îngrijească sănătatea” declară acesta în cadrul Galei Premiilor Capital din luna decembrie a anului trecut. Despre evoluția chirurgiei în România, acesta ne dezvăluie cât de greu este să se mai găsească tineri care sunt cu adevărat pasionați de această meserie: „Chirurgia astăzi nu mai face parte din primele opțiuni ale unui tânăr care începe o carieră medicală. Probabil timpul preaîndelugat petrecut în sala de operație cu sacrificiu personal de multe ori important în detrimentul altor factori externi.”

Tratamentul cancerului

Prof. dr. Irinel Popescu, Directorul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București a fost invitatul lui Ion Cristoiu într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta spune că în Epoca Modernă a apărut tratamentul complex al cancerului, iar prin tratament se poate renunța la operație.

„În Epoca Modernă a apărut tratamentul complex al cancerului și mijloacele chimioterapiei, mijloacele oncologiei sunt mult mai bune și atunci poți să renunți mai liniștit la o operație agresivă, pentru că știi că oncologul te poate ajuta și intervine el cu chimioterapia, poate mai scade tumora.Deci, există acest suport al unei agresivități mai scăzute decât altădată. Acum pacientul cu cancer are și altă șansă în afară de operație. Cancerul se extinde cu repeziciune. Cancerul a rămas ultima boală nerezolvată a omenirii. Această boală este singura confruntare a medicinei. Mijloacele pe care le avem acum sunt mult mai bune, iar chirurgia face parte din ele. În cancerele digestive, ficatul este prima stație unde ajunge și pe urmă se extinde rapid. În metastazele hepatice altădată aveam șase luni de supraviețuire, acum avem 6 ani, cel puțin. Ficatul se poate împărți și se poate împărți în două părți inegale, una mai mare și una mai mică. Partea cea mare merge la un adult, iar cea mică la un copil. Steatoza hepatică este alcoolică, o cauză importantă, dar și nonalcoolică. Ficatul gras este periculos, pentru că poate evolua către steatohepatită și către ciroză. Până la urmă, în Statele Unite a devenit chiar prima cauză de transplant. Ficatul nu doare. Bolile ficatului nu dau simptome precoce”, a spus prof. dr. Irinel Popescu, Directorul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec”.