Infofinanciar > Info > Bătrânețe liniștită! Tinerii sunt sfătuiți să își facă rezerve pentru pensie
Info

Bătrânețe liniștită! Tinerii sunt sfătuiți să își facă rezerve pentru pensie

pensie (sursă foto: G4Media)
Sursa foto: g4media.ro.

Unii experți avertizează că sistemul public de pensii din România ar putea ajunge în pragul colapsului în următorii 20-30 de ani, în timp ce alții consideră că acest scenariu este chiar prea optimist.

În lumina acestor predicții, atât tinerii, cât și persoanele mature active pe piața muncii ar trebui să-și reevalueze strategiile privind fondurile de pensii, în special cele din Pilonul 1 și Pilonul 2.

Tinerii sunt sfătuiți să își facă rezerve pentru pensie

Pilonul 1 reprezintă pensiile de stat, în timp ce Pilonul 2 este gestionat privat, beneficiind de contribuții obligatorii din partea angajaților în proporție de 21,25% către Pilonul 1 și 3,75% către Pilonul 2 din cota de 25% alocată asigurărilor sociale, în funcție de anul nașterii.

Administrarea privată a fondurilor din Pilonul 2 a avut randamente remarcabile. Se situează între 16,6% și peste 19% pentru șapte dintre fondurile active pe piață, investind predominant în titluri de stat și acțiuni la bursă.

Situația actuală a pensiilor nu oferă un tablou optimist, deoarece banii majoritari din Pilonul 1 sunt direcționați către plata celor deja pensionați. Este esențial ca toți românii să fie conștienți de câteva aspecte-cheie:

1. Vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Însă simpla împlinire a acestor vârste nu asigură automatic dreptul la pensie.

2. Pentru a beneficia de o pensie de stat în valoare de 1.281 de lei, este necesar un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Pilonul 3 a înregistrat  anul trecut un număr record de participanți – 710.000

3. Există și opțiunea Pilonului 3, care este facultativ. În acest fond, românii pot investi voluntar. Dar nu mai mult de 15% din veniturile brute. Pentru a accesa banii din Pilonul 3, se cere un minim de 90 de contribuții lunare. Și vârsta de cel puțin 60 de ani.

Anul trecut, Pilonul 3 a înregistrat un număr record de participanți – 710.000. Cu o sumă gestionată apropiindu-se de un miliard de euro. Fondurile pot fi primite sub formă de plată unică sau în tranșe egale pe o perioadă de cinci ani.

Specialiștii avertizează că pensiile nu ar trebui privite doar în contextul bătrâneții și că pensia de la stat nu va fi suficientă pentru un trai decent la bătrânețe. Este recomandat ca oamenii să înceapă să economisească mai devreme pentru a-și asigura o bătrânețe mai liniștită, conform romaniatv.net.