Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie Politico: Este timpul ca Europa să ofere rezultate
Lumea la zi

Opinie Politico: Este timpul ca Europa să ofere rezultate

Diviziuni și provocări pentru politicile ecologiste în Europa sursa foto G4Media
Sursă foto: arhivă

Europa trebuie fie un far al păcii, o democrație înfloritoare în care statul de drept este respectat.

Iratxe García Pérez este președintele grupului S&D din Parlamentul European și prim-vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni. Nicolas Schmit este candidatul comun al Partidului Socialiștilor Europeni pentru alegerile europene din 2024. Stefan Löfven este președintele Partidului Socialiștilor Europeni.

Alegeri pentru Parlamentul European

Săptămâna trecută, aproape 200 de milioane de cetățeni au votat în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Cei mai mulți au votat pentru forțele pro-europene și democratice. Arătând clar în ce tip de societate vor să trăiască în anii următori.

Alegerea lor a fost între principii fundamentale: a fi pro sau antidemocrație, a fi pentru sau împotriva libertății, a fi pentru sau împotriva solidarității, a fi pentru sau împotriva proiectului european de progres social și economic și de prosperitate comună. Și acum, după ce voturile au fost exprimate, este timpul ca reprezentanții să se țină de cuvânt – și să o facă în mod responsabil.

Intrăm acum într-o perioadă de negocieri. În care vom discuta prioritățile și o foaie de parcurs pentru următorii cinci ani. În calitate de socialiști și democrați, suntem pregătiți pentru dialog. Suntem pregătiți să dezbatem și să construim alianțe în interesul europenilor. I-am desemnat pe cancelarul german Olaf Scholz și pe prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez să ne reprezinte. Pentru a ne asigura că – în calitate de familie politică cu al doilea cel mai mare număr de voturi – prioritățile noastre sunt respectate.

 Nu vor negocia cu extrema dreaptă

Astăzi, pericolele prezentate de extrema dreaptă sunt mai vii ca niciodată. Extrema dreaptă europeană a învățat să devină mai prezentabilă. Mai bună în a pretinde că îi reprezintă pe cei care muncesc. Mai bună în a-și folosi prezența în Parlament pentru a submina din interior însăși existența UE.

Susținem principiul candidatului comun, dar sprijinul nostru pentru un candidat la președinția Comisiei Europene nu este un cec în alb. Noi, socialiștii și democrații, suntem pregătiți pentru discuții și compromisuri bazate pe programul pe care l-am prezentat. Un program în care milioane de cetățeni și-au pus încrederea, ceea ce ne face cel mai mare grup progresist din Parlament.

Vom milita pentru un „Green and Social Deal” și vom cere UE să facă mai mult pentru a sprijini transformarea industriei sale într-un actor global de prim rang. Bazat pe locuri de muncă de calitate, pe o forță de muncă calificată și pe drepturi sporite ale lucrătorilor. Pentru aceasta este necesar reducem decalajul de investiții și dezvoltăm o economie durabilă și favorabilă incluziunii. Cu o abordare Made in Europe, oferind o autonomie strategică deplină. De asemenea, UE trebuie să abordeze criza locuințelor și să investească în servicii publice accesibile. Și, în sfârșit, trebuie să continue să sprijine Ucraina și să susțină statul de drept.

Provocările actuale cu care se confruntă europenii sunt excepționale. Democrația și statul de drept sunt în continuare atacate. Iar schimbările climatice se accelerează. Rusia își continuă agresiunea brutală împotriva Ucrainei. Amenințând securitatea și integritatea Europei. Iar oameni nevinovați continuă să își piardă viețile. În războiul dintre un guvern israelian de extremă dreapta și grupul terorist Hamas.

Între timp, milioane de europeni se confruntă în continuare cu costuri excesive ale vieții și locuințelor. Condiții de muncă precare, discriminare, excluziune socială și sărăcie. Femeile continuă să lupte pentru o egalitate reală.

Europa un far al păcii

Prioritatea noastră este să răspundem acestor provocări. Destinul Europei trebuie să fie acela de a rămâne un far al păcii, o democrație înfloritoare în care se respectă statul de drept. Ea trebuie să rămână continentul libertății, al drepturilor individuale și al egalității de șanse, cu o economie socială de piață care să reconcilieze justiția socială, progresul și creșterea economică, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Trebuie să devină un lider mondial în ceea ce privește politica climatică.

În calitate de socialiști și democrați, vom continua să lucrăm pentru cetățenii noștri și pentru unitate. Stăm împreună pentru o Europă socială, democratică și durabilă.

Promisiunea uniunii noastre constă în puterea, diversitatea și potențialul cetățenilor noștri. Este timpul să acționăm în mod responsabil. Este timpul să dăm rezultate, potrivit politico.