Infofinanciar > Info > Tichetele educaționale în 2024. Când vor ajunge cei 500 de lei la beneficiari
Info

Tichetele educaționale în 2024. Când vor ajunge cei 500 de lei la beneficiari

Asociația Elevilor vrea să desființeze examenul de Bacalaureat
sursă foto: Portaleducația

Multe persoane din România se confruntă cu venituri mici. Astfel, aceștia nu pot face față cheltuielilor de trai. Costul pentru produse se servicii fiind extrem de ridicat. În acest sens, există și mai multă presiune pe familiile cu copii. Care au nevoie și de susținere financiară pentru a-și parcurge drumul educațional. În acest sens, statul oferă și în 2024 tichete educaționale.

Aceste tichete educaționale reprezintă un ajutor de la stat pentru elevii care fac parte din familii dezavantajate. Astfel, aceștia primesc 500 de lei de la stat. Pentru a ajuta cu cheltuielile legate de rechizite, haine și alte lucruri necesare pentru elevi.

Tichetele educaționale în 2024

Tichetele educaționale reprezintă un sprijin pentru familiile care fac parte din medii defavorizate. Și care nu dețin veniturile necesare nevoilor copiilor pentru școală. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat data la care începe încărcarea acestor tichete de la stat în 2024.

Potrivit oficialului, ajutorul destinat elevilor din familii defavorizate va fi oferit în această lună. Valoarea sprijinului este de 500 de lei. Așadar, tichetele educaționale vor fi încărcate de astăzi, 26 ianuarie.

Banii intră pe card

Potrivit datelor, peste 485.000 de carduri educaționale au fost validate și urmează să fie încărcate în decursul următoarelor zile. Aceste carduri au ajuns la părinții beneficiarilor începând cu data de 8 ianuarie. La acest moment, ministrul a precizat că banii vor ajunge la elevi în decursul a două zile lucrătoare. Dar, acest lucru nu s-a întâmplat. Iar astăzi începe încărcarea cardurilor educaționale.

„De azi (vineri, 26 ianuarie) începe încărcarea cardurilor educaționale care sunt în posesia beneficiarilor și voi monitoriza cu atenție ca săptămâna viitoare să închidem încărcarea pentru cardurile validate”, a spus ministrul.

Beneficiarii ajutorului

Potrivit legii, în anul școlar 2023-2024, tichetele educaționale sunt transmise pe suport electronic. Acestea sunt oferite preșcolarilor înscriși în învățământul de stat. Dar, pentru a fi eligibili, trebuie să îndeplinească anumite criterii. Aceștia trebuie să aibă o vârstă minimă de 3 ani, care poate fi împlinită oricând pe parcursul anului școlar. Deoarece copiii sunt înscriși la grădiniță înainte de împlinirea vârstei de 3 ani. Astfel, aceștia devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta minimă.

De asemenea, pot primi ajutor cei care au o vârstă maximă de până la 6 ani. Care au fost împliniți după data de începere a anului școlar curent. În plus, preșcolarii pot beneficia de ajutor de la stat dacă veniturile familiei nu depășesc suma de 633 de lei pe membru.

Totodată, pentru acest ajutor sunt eligibili și elevii din învățământul primar sau gimnazial de stat. Care sunt înscriși la cursuri la zi și se află în întreținerea familiilor. În cazul acestora, venitul mediu net lunar pe membru de familie nu poate să depășească 1.500 de lei.

Ce poți cumpăra

Cardurile educaționale pot fi folosite pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentație. Care sunt necesare pentru frecventarea școlii sau a grădiniței. Valabilitatea tichetelor se întinde pe întregul an școlar în care acestea au fost emise. Este interzis ca cei 500 de lei să fie folosiți pentru cumpărarea altor articole decât cele menționate, conform Antena 3 .