Infofinanciar > Info > Tichete pentru activități casnice! Cum poți câștiga bani fără contract de muncă
Info

Tichete pentru activități casnice! Cum poți câștiga bani fără contract de muncă

Tichete de masă Sursa foto MoldStreet
sursa foto: arhiva companiei

Persoanele care au cel puțin 16 ani pot câștiga bani în plus, indiferent dacă sunt angajate sau șomere, fără a avea nevoie de un contract de muncă. Acest lucru este posibil și legal prin înscrierea pe platforma tichete.anofm.ro, unde se pot alege dintre 34 de activități casnice, precum plimbatul câinilor, cumpărături sau spălarea mașinilor. Hotărârea de Guvern adoptată recent și publicată în Monitorul Oficial reglementează acest proces.

Guvernul a modificat Legea 111/2022 pentru a reglementa activitatea prestatorilor casnici și pentru a îndeplini obiectivele asumate în PNRR. Prin acest act normativ, lista activităților casnice a fost extinsă de la 25 la 34, incluzând servicii de ajutor pentru persoanele dependente.

Tichete pentru activități casnice

Pe platforma tichete.anofm.ro, persoanele pot achiziționa tichete pentru a remunera activitățile ocazionale din gospodărie. Tichetele pot fi folosite pentru plata serviciilor oferite de prestatorii casnici și aduc beneficii, precum asigurări sociale și de sănătate, asigurând astfel o formă de protecție socială.

Beneficiarii și prestatorii casnici pot utiliza platforma pentru a publica oferte și pentru a căuta servicii, facilitând astfel interacțiunea între cerere și ofertă. Există trei ghiduri disponibile pe platformă pentru a oferi îndrumare: pentru beneficiari casnici, prestatori casnici și angajatori.

Pentru a beneficia de asigurări sociale și de sănătate, lucrătorii casnici trebuie să preschimbe cel puțin 85 de tichete, echivalentul a 1.275 de lei pe lună. Fiecare tichet are o valoare de 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuții pentru pensie și sănătate.

Pentru a desfășura activități casnice prin această platformă, este necesară o convenție între prestator și beneficiar, care să stabilească detaliile privind munca prestată și remunerarea cu tichete. Volumul zilnic de muncă este limitat la 12 ore pentru adulți și 6 ore pentru tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani.

Persoanele care doresc să câștige bani în plus, fie că sunt șomeri, pensionari, elevi, studenți sau angajați, se pot înscrie pe platformă pentru a oferi sau a beneficia de servicii casnice. Platforma permite, de asemenea, ca angajatorii să cumpere și să ofere tichete pentru activități casnice ca bonus sau primă pentru angajații lor. Dacă se achiziționează cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii pot primi gratuit 75 de tichete în anul următor.

Ce activități sunt plătite

Activitățile casnice pentru care se pot folosi tichete includ diverse servicii, cum ar fi întreținerea locuinței, grădinărit, transport de obiecte, sau asistență pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități.

Printre activități se numără și:

– aranjarea și servirea mesei;
– curățarea/întreținerea piscinei;
– curățenia/igienizarea locuinței;
– călcatul rufelor;
– debarasarea și spălarea vaselor;
– hrănirea/îngrijirea animalelor de companie;
– plimbarea animalelor de companie;
– prepararea hranei;
– plantarea pomilor/arbuștilor;
– plantarea răsadurilor;
– realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
– recoltarea fructelor și legumelor;
– spălarea covoarelor;
– spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
– spălarea rufelor;
– spălarea și curățarea autovehiculelor;
– strângerea resturilor vegetale din natură, potrivit RTV.