Infofinanciar > Esential > Conferința The Economist Impact a ajuns la a patra ediție! Care este viitorul Schengen, al UE dar și al României?
Esential

Conferința The Economist Impact a ajuns la a patra ediție! Care este viitorul Schengen, al UE dar și al României?

Conferința The Economist Impact - Romanian Business & Investment Roundtable a ajuns acum la cea de-a patra ediție (sursă foto: Infofinanciar)
sursă foto: arhiva companiei

Conferința The Economist Impact – Romanian Business & Investment Roundtable a ajuns acum la cea de-a patra ediție. Oganizatorii evenimentului și participanții au drept scop, ca de fiecare dată, să genereze discuții între oficialii de rang înalt ale Uniunii Europene (UE) și personalitățile importante din cadrul mediului de afaceri.

De asemenean un scop principal al întregului eveniment este acela de a încuraja noi propuneri de soluții. Mai apoi, acestea din urmă vor ajuta la aducerea de contribuții semnificative la evoluția contextului economic și social din România. Conferința The Economist Impact – Romanian Business & Investment Roundtable are loc la București, în zilele de 3 și 4 aprilie.

În cadrul primei zile s-au tratat teme și subiecte de ordin geopolitic. Tocmai de aceea, la masa de discuții au participat nume de seamă din cadrul blocului comunitar de state. Printre aceștia se numără Martin Schulz, un om politic german, social democrat, fost Președinte al Parlamentului European. Dar și Guy Verhofstadt, membru al Parlamentului European și fost prim-ministru al Belgiei.

The Economist Impact

„Întrebarea de pe buzele tuturor este dacă Europa este pregătiră de război. Ei bine, în opinia mea, răspunsul este unul foarte clar: Nu. Noi, europenii, nu suntem pregătiți pentru un război armat. Ei bine, dar de ce? Păi 27 de state fac parte din Uniunea Europeană. Însă nu ar fi vorba, de fapt, de o uniune. 27 de state cooperează pe baza unor decizii, dar cu existența unui drept de veto pe care îl au unele state membre. Iar tocmai aici este slăbiciunea Uniunii. Ceea ce trebuie să facă UE în anii următori este să înceapă să vadă lumea în care trăiește, să fie ancorată mai mult în prezent și la ea acasă, pe acest continent”, spune, în cadrul conferinței The Economist Impact de la București, Guy Verhofstadt.

Partenerul său de panel, Sergei Stanishev, fost lider al Guvernului de la Sofia vorbește despre un subiect larg dezbătut în ultima vreme, anume Schengen. Acesta amintește, astfel, de un recent articol semnat de The Economist în care se nota faptul că România și Bulgaria ar urma să adere complet la Spațiul Schengen în anul 2030. „Este o poveste care nu se mai termină. Și este păcat că se întâmplă acest lucru. S-a produs un abuz prin acel vot de veto. Aceste două țări sărace devin, prin această decizie, și mai sărace”.

„Comisa Europeană ar fi trebuit să se pronunțe în acest aspect. Trebuia să intervină și să spună dacă România și Bulgaria respectă, din punct de vedere tehnic, termenii de aderare. Ceea ce nu s-a întâmplat. Câns vorbim de Austria, nu este foarte clar dacă după alegerile din acest an se va schimba ceva în raport cu Schengen. Raportul semnat de România și Bulgaria cu Viena este unul ce cuprinde noțiuni foarte vagi. Nu știm, astfel, ce cuprinde agenda viitoare a Guvernului austriac. Iar acest lucru poate duce ca întreaga agendă politică a Uniunii Europene să fie una neclară”, adaugă Sergei Stanishev.

Un mesaj din partea României

Aceste evenimente The Economist Impact Events, iar anul acesta s-a ajuns la cea de-a patra ediție, vine cu numeroase avantaje. Vizați sunt liderii marilor companii, dar și antreprenorii mai mici. Aceștia au acum șansa de a-și îmbunătăți cunoștințele în domenii-cheie. Scopul este acela de a se putea dezvolta prin prezentarea de cercetări relevante și analizele aprofundate ale unor personalități proeminente ale The Economist Group.

Astfel, și voci impotante ale României au luat cuvântul la acest eveniment pentru a mai aminti încă o dată avantajele țării noastre pentru mediul de afaceri. Din partea Cacelariei Primului Ministru, Mihai Alexandru Ghigiu, a vorbit în cadrul Conferinței The Economist Impact despre viitorul României, în tandem cu viitorul Europei. „Nu suntem singuri în inițiativele noastre”, spune acesta. „În favoarea unității la nivelul Uniunii Europene, România a fost în favoarea unui răspuns coordonat față de agresiunea rusească asupra Ucrainei. Vom trece mai ușor peste această perioadă și peste ceea ce urmează doar dacă stăm împreună. Doar în acest fel, blocul comunitar și instituțiile din cadrul acestuia vor fi mai puternici”, spune Mihai Alexandru Ghigiu.

Pe 3 aprilie, în cadrul Conferinței The Economist Impact – Romanian Business & Investment Roundtable au mai participat Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, Kathleen Kavalec, ambasadoarea USA la București și Traian Hristea, secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România.