Infofinanciar > Lumea la zi > The Economist: Cu ce greșește Xi Jinping în legătură cu economia Chinei
Lumea la zi

The Economist: Cu ce greșește Xi Jinping în legătură cu economia Chinei

Xi Jinping, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

UE nu este străină de supracapacitate. Peisajul său economic prezenta cândva munți de unt, lacuri de lapte și alte repere ale producției excedentare – rezultatele suprarealiste ale politicii sale agricole comune, care garanta prețuri ridicate pentru producătorii de lactate. Astfel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, știa despre ce vorbește atunci când l-a avertizat pe Xi Jinping cu privire la „supracapacitățile structurale” ale țării sale, în cadrul unei reuniuni recente la Paris.

Preocuparea ei nu a fost agricultura, ci producția. Europa este îngrijorată de o avalanșă de vehicule electrice și de oțel din China, care ar putea deplasa industrii și locuri de muncă prețioase în cadrul Uniunii. Exporturile de oțel ale Chinei, măsurate în tone, au crescut cu peste 28% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu anul precedent. Exporturile sale de vehicule cu energie nouă au crescut cu aproape 24%. Ca răspuns, ue ia în considerare tarife „compensatorii” pentru a compensa subvențiile care au ajutat la creșterea industriei chineze.

De asemenea, Xi este familiarizat cu supracapacitatea chineză. În primul său mandat, principala politică economică a lui Xi a fost reforma structurală pe partea ofertei. În 2016, statul a redus capacitatea de producție de cărbune cu 290 de milioane de tone și cea de oțel cu peste 60 de milioane. China a eliminat mai multe capacități în aceste industrii decât au deținut vreodată majoritatea țărilor. Dar la Paris, Xi a respins îngrijorările Europei, cel puțin în industria energiilor noi: „Așa-numita «problemă a supracapacității Chinei» nu există, nici din perspectiva avantajului comparativ, nici în lumina cererii globale.”

Problema din China

Cine are dreptate? Problema Chinei nu este întotdeauna la fel de ușor de identificat ca munții și lacurile din Europa. „Capacitate” sună ca un termen tehnic, care ar putea fi măsurat în tone sau metri cubi. Dar rareori este economic să faci să funcționeze o centrală la limitele sale tehnice maxime. Mai mult, într-o economie în creștere rapidă, care evoluează rapid, capacitatea existentă poate deveni depășită sau copleșită mai repede decât într-o economie matură, după cum au argumentat Dianqing Xu de la Huron University College și Ying Liu de la Dongbei University of Finance and Economics.

Teoreticienii au încercat să definească capacitatea maximă ca fiind un nivel de producție suficient de ridicat pentru a acoperi costurile fixe ale unei uzine și suficient de scăzut pentru a preveni o presiune costisitoare asupra oamenilor și materialelor. Dar, în practică, economiștii măsoară capacitatea întrebând managerii. Sondajele din China arată că „utilizarea capacității” a scăzut la niveluri scăzute în primul trimestru al acestui an, cu aproximativ două puncte procentuale sub media de dinaintea pandemiei. Utilizarea a fost mai scăzută doar atunci când a lovit prima dată covidența-19 și în 2016, când Xi a introdus operațiunea sa privind oferta. Din punctul de vedere al acestei statistici oficiale, supracapacitatea Chinei există, indiferent ce spune președintele țării.

Este posibil chiar să fie subestimată. Luați exemplul industriei siderurgice. La 77%, nivelul său de utilizare este aproape de media din 2016, ceea ce pare să contrazică îngrijorările Europei. Dar acest nivel ascunde scăderea prețurilor și a profiturilor. O industrie poate utiliza o mare capacitate dacă este dispusă să își vândă marfa la prețuri ruinătoare.

Cum este industria vehiculelor electrice

Măsurile de utilizare a capacității pot, de asemenea, să nu țină seama de rolul subvențiilor. Sprijinul acordat de China pentru industria vehiculelor electrice a inclus stimulente inteligente pentru cerere. Printre acestea se numără reducerea taxelor de parcare și plăcuțele de înmatriculare gratuite. Cumpărătorii pot beneficia în continuare de o scutire de taxe în valoare de până la 4.100 de dolari. Alte subvenții nu au fost direcționate către consumatori. Ar putea fi transferate către aceștia prin prețuri mai mici. Împreună, acestea au crescut atât cererea, cât și oferta. Au susținut utilizarea capacităților și profiturile.

Achizițiile Chinei de automobile convenționale, propulsate de motoare cu ardere internă, absorbeau aproape toată producția internă. Datorită succesului vehiculelor electrice, acest lucru nu mai este valabil. Subvențiile dintr-un domeniu au contribuit la un exces de capacitate în altul. Constructorii de automobile convenționale, mulți dintre ei incluzând societăți mixte cu firme străine, s-au orientat, prin urmare, către clienții din străinătate.

Creșterea bruscă a exporturilor de mașini convenționale este mai mică decât cea a vehiculelor electrice pe care von der Leyen le-a indicat ca fiind îngrijorătoare.

China vine în sprijinul statelor lumii

Xi ar putea argumenta că unele subvenții sunt justificate din motive de mediu. China, o țară cu venituri medii, își bagă mâna în buzunare pentru a subvenționa produse de care va beneficia toată lumea. Și nu există niciun motiv economic bun pentru care China ar trebui să limiteze producția acestor bunuri la scara cererii sale interne. În conformitate cu principiul avantajului comparativ, ar trebui să se concentreze pe punctele sale forte, devenind un exportator net de astfel de produse.

Astfel, capacitatea sa ar trebui să fie evaluată în raport cu cererea globală. Totuși, chiar și din această perspectivă, planurile Chinei par ambițioase. Dacă acestea se vor realiza, atunci, până la sfârșitul anului viitor, China va produce mai mult decât suficiente baterii litiu-ion pentru a satisface de trei ori cererea globală, potrivit Bloombergnef, o firmă de cercetare.

De ce este China atât de predispusă la supracapacitate?

Problema este adesea atribuită dictaturilor guvernului central. Dar cele mai grave excese ale Chinei nu sunt rezultatul unei planificări centrale clasice, care ar putea cel puțin să țină sub control producția. În schimb, ele reflectă combinația dintre directivele centrale și concurența dintre guvernele locale pentru a le îndeplini. De asemenea, încercările Chinei de a reduce capacitatea de producție se pot întoarce împotriva lor. Firmele știu că consolidarea îi va favoriza pe cei puternici. Acest lucru le oferă un stimulent suplimentar pentru a se dezvolta înainte de a fi eliminate.

De asemenea, supracapacitatea este adesea mai evidentă nu în sectoarele dominate de întreprinderile de stat, cum ar fi telecomunicațiile sau tutunul, unde un număr mic de firme își mențin producția limitată și profiturile ridicate. Problema este mai gravă în industriile în care există un amestec de întreprinderi private și de stat, după cum a subliniat odată Zhou Qiren de la Universitatea din Beijing.

Concurența privată

În fața concurenței private, întreprinderile de stat pierd din obișnuință, dar nu se retrag sau dispar. Ele persistă sub protecția guvernului. Acest lucru menține capacitatea mai mare decât ar fi fost altfel.

Industriile care suferă cel mai mult din cauza supracapacității actuale sunt victimele sectorului imobiliar din China. Dezvoltatorii privați și cei de stat au fost mult timp în competiție unii cu alții.

O prăbușire a vânzărilor de proprietăți imobiliare a făcut ca multe industrii învecinate să pară supradimensionate. Adam Wolfe de la Absolute Strategy Research citează exemplul excavatoarelor. Până la mijlocul anului 2021, China a cumpărat majoritatea excavatoarelor pe care le producea. Dar vânzările interne s-au prăbușit, ceea ce înseamnă că China a devenit brusc cel mai mare exportator de astfel de echipamente din lume. Un alt caz este cel al cimentului și al materialelor similare, unde gradul de utilizare a capacităților a scăzut la 62%, conform economist.com.

Ar putea oare altceva decât o mai mare reformă a ofertei să amelioreze supracapacitatea?

Chiar și în China, problema poate fi autolimitată. În industriile adiacente proprietății, cum ar fi electrocasnicele și oțelul, scăderea prețurilor este atât o consecință a supracapacității, cât și un potențial remediu. Prețurile scăzute sunt un semnal pentru antreprenori și investitori de a direcționa resursele către alte sectoare mai promițătoare. Tocmai refuzul Europei de a lăsa prețurile produselor lactate să scadă a fost cel care a perpetuat munții de unt și lacurile de lapte.

Dar în China, scăderea prețurilor a fost mai generalizată. Inflația prețurilor de producție a fost negativă timp de 18 luni la rând. Deflatorul PIB, o măsură largă a prețurilor, a scăzut de la an la an timp de patru trimestre consecutive. Atunci când prețurile scad într-o industrie, acest lucru poate fi un semn că oferta este excesivă. Atunci când prețurile scad la nivelul întregii economii. De obicei că cererea este deficitară, deoarece încrederea este scăzută și politica macroeconomică este prea restrictivă.

La întâlnirea sa cu președintele Chinei, von der Leyen s-a plâns, de asemenea, în mod absolut rezonabil, de cererea slabă din această țară. Dacă încrederea consumatorilor ar fi fost mai mare sau dacă deficitul bugetar ar fi fost mai mare, utilizarea capacității Chinei ar fi fost mai sănătoasă, indiferent de subvenții. Într-o astfel de lume, Xi ar petrece mai puțin timp sub tirul criticilor din partea liderilor europeni. Mai mult timp s-ar bucura de munții și lacurile de pe continent.