Esential

The Economist: Criza energetică și geopolitica naște o nouă imagine a Golfului. Profitul energetic ajunge la 3,5 miliarde de dolari 

Petrol, Sursă foto: Reuters
Sursa foto: Reuters

Peste opt săptămâni, aproximativ 1 milion de fani ai fotbalului vor veni în Qatar pentru Cupa Mondială. Mulți dintre ei călătoresc prin orașele învecinate, precum Dubai și Abu Dhabi. Aceștia vor găsi un Golf aflat în mijlocul unui profit energetic de 3,5 miliarde de dolari, grație războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Politicienii occidentali care se confruntă cu o criză a costului vieții aduc din nou un omagiu regalității economiei bazate pe combustibili fosili. 

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, va efectua o vizită în această săptămână în zona respectivă. În iulie, președintele Joe Biden „a bătut palma” cu Muhammad bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, țară pe care liderul american a catalogat-o drept paria pentru abuzurile sale în materie de drepturile omului.

Boom-ul din petrol și gaze naturale

Cel mai recent boom al petrolului și gazelor naturale are loc în paralel cu tendințe mai profunde. Printre acestea sunt reproiectarea fluxurilor energetice globale ca răspuns la sancțiunile occidentale și la schimbările climatice, dar și refacerea alianțelor geopolitice în Orientul Mijlociu, pe măsură ce se adaptează la o lume multipolară în care America nu mai este un garant de încredere al securității. Rezultatul este un Golf cu o nouă înfățișare, care este destinat să rămână esențial pentru deceniile următoare. Cu toate acestea, nu este deloc clar dacă va fi o sursă de stabilitate.

Statele din Golf aparțin unei regiuni care a avut parte de două decenii îngrozitoare. Pe fondul războaielor și revoltelor, un milion de oameni au murit în mod violent în Orientul Mijlociu, iar ponderea sa în PIB-ul mondial a scăzut de la 4% în 2012 la 3%. 

America și-a redus prezența militară în urma debaclelor din Irak și Afganistan, lăsându-i pe vechii aliați, inclusiv statele din Golf, să se teamă de un vid de securitate umplut de Iran și de aliații săi. 

Puterea energetică din Golf 

Cele trei puteri energetice din Golf: Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt autocrații care se confruntă cu o scădere pe termen lung a cererii mondiale de combustibili fosili, chiar dacă suferă din cauza precipitațiilor mai scăzute și a temperaturilor mai ridicate din cauza schimbărilor climatice.

Este un punct de plecare descurajator, dar două forțe noi sunt în joc. Una este reprezentată de schimbările de pe piețele energetice. La prețurile actuale, cele șase state din Golf – celelalte sunt Bahrain, Kuweit și Oman – ar putea câștiga 3,5 miliarde de dolari în următorii cinci ani. Sancțiunile occidentale impuse Rusiei reorientează modul în care energia este comercializată în întreaga lume. Pe măsură ce producția rusă se îndreaptă spre est, Golful va deveni un furnizor mai important pentru Occident.

Investiții de capital pe piața petrolului

Ca răspuns la piețele energetice restrânse, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite își intensifică investițiile de capital în petrol, cu scopul pe termen lung de a fi ultimii oameni în picioare în industrie, beneficiind de cele mai mici costuri și de extracția cea mai puțin murdară. 

Acestea își propun creșterea producției de la 13 milioane de barili pe zi anul trecut la 16 milioane pe termen mediu. Cota lor de piață va crește pe măsură ce guvernele din întreaga lume vor lua măsuri drastice în ceea ce privește emisiile, iar cererea globală de petrol va scădea. 

Pe măsură ce își va extinde proiectul North Field în următorii ani, Qatar va deveni pentru gazul natural lichefiat (GNL) ceea ce este Taiwanul pentru semiconductorii avansați: producția sa anuală țintă este echivalentă cu 33% din tot GNL comercializat la nivel mondial în 2021: momentul potrivit, pe fondul unei presiuni globale de gaze, nu putea fi mai bun. Chiar dacă energia îmbogățește Golful, se adaugă la problemele stabilizării climei mondiale.

Ordinea puterii din Orientul Mijlociu

O a doua preocupare este o nouă aliniere a puterii în Orientul Mijlociu. În ultimul deceniu, Iranul și-a stabilit o sferă de influență pe o centură nordică ce include Irak, Liban și Siria. O reacție este în plină desfășurare pe măsură ce majoritatea statelor din Golf, Egiptul, Israelul și altele se apropie tot mai mult. Acest lucru se reflectă în acordurile Abraham, semnate de Israel și două state arabe în 2020, care contribuie la normalizarea relațiilor în regiune.

Acest bloc incipient se referă în parte la dezvoltarea unor mijloace de apărare comune împotriva dronelor și rachetelor iraniene, probabil folosind tehnologie israeliană. Dar este, de asemenea, un pariu că schimburile comerciale pot îmbogăți aceste țări într-o regiune cu legături transfrontaliere minuscule. 

Israelienii au făcut peste o jumătate de milion de călătorii în Emiratele Arabe Unite, în timp ce statele din Golf au investit 22 de miliarde de dolari în Egipt în acest an. Arabia Saudită și Iordania ar putea într-o zi să se alăture acordurilor Abraham, mai ales dacă Israelul îi include pe palestinieni, creând o zonă comercială contiguă. Acest bloc va spera, de asemenea, să își sporească legăturile cu restul lumii. În februarie, Emiratele Arabe Unite au semnat un acord comercial cu India. În timp ce Londra și Hong Kong stagnează ca centre financiare, Dubaiul încearcă să devină ultimul entrepot al lumii, unde se pot face afaceri cu oricine, conform economist.com.

Golful, un important pion în afacerile mondiale 

O implicație evidentă este că este probabil ca în următoarele decenii Golful să rămână la fel de important în afacerile mondiale ca în secolul XX, în ciuda speranțelor unor strategi americani că importanța sa va dispărea. În ceea ce privește petrolul și gazele naturale, ponderea sa în importurile Europei ar putea crește de la mai puțin de 10% în prezent la peste 20%. 

Ponderea economică a statelor din Golf în Orientul Mijlociu este la cel mai ridicat nivel din 1981, cu 60% din PIB-ul regional, și va crește și mai mult. În domeniul financiar, rezervele și activele suverane ale Golfului, în valoare de 3 trilioane de dolari, vor crește, ceea ce va conduce la mai multe investiții în străinătate, cum ar fi participația Qatarului în oferta Porsche de săptămâna viitoare. În diplomație, așteptați-vă să își încordeze mai mult mușchii dincolo de regiunea sa imediată: Emiratele Arabe Unite sunt deja o forță în Cornul Africii.

Viitorul este instabil 

Cu toate acestea, singurul lucru pe care noua eră s-ar putea să nu-l aducă este stabilitatea, deoarece aceleași forțe care stau la baza acestor oportunități creează, de asemenea, volatilitate. Căutarea unui aranjament de securitate care să se bazeze mai puțin pe America s-ar putea întoarce împotriva noastră.

Agresiunea Iranului ar putea duce la o cursă regională a înarmării alimentată de rentele energetice, așa cum în anii 1970, în timpul exploziei petroliere, cheltuielile militare au explodat. Dacă Iranul obține o armă nucleară, țări precum Arabia Saudită și Turcia ar putea dori să aibă și ele o bombă. Ultimul capitol al erei combustibililor fosili ar putea atrage China și India și mai mult în regiune.

Cu toate acestea, cea mai mare sursă potențială de instabilitate se află acasă. Statele din Golf încearcă acum să urmeze o traiectorie economică halucinantă. Acestea intenționează să extindă producția de combustibili fosili timp de aproximativ 20 de ani și apoi să o reducă drastic după 2045. 

Este posibil să vedem cum ar putea funcționa acest lucru în teorie: rentele uriașe ar trebui reinvestite rapid într-o economie de înaltă tehnologie bazată pe energie regenerabilă, hidrogen și sisteme de desalinizare, care are suficient dinamism pentru a crea milioane de locuri de muncă pentru un număr mare de tineri. În practică, sarcina este monumentală. Chiar dacă ar funcționa, aceasta ar pune obiectivele climatice ale Acordului de la Paris mult peste limită.

Autocrații din Golf cred că au perspectiva pe termen lung pentru a gestiona această schimbare. Aceștia sunt predispuși la opresiune, clientelism și proiecte vanitoase. Apare un nou Golf, dar unele lucruri rămân neschimbate. Va fi în continuare volatil și imposibil de ignorat de către lume.