Infofinanciar > Info > O nouă termocentrală pe gaze va fi construită în România. Investiție de 100 de milioane de euro
Info

O nouă termocentrală pe gaze va fi construită în România. Investiție de 100 de milioane de euro

termocentrale, realitatea.net
sursa foto arhiva

România are nevoie de investiții pentru a se putea dezvolta. În acest sens, la nivelul țării se demarează diferite proiecte importante, în mai multe sectoare. Astfel, finalul anului 2025 va aduce finalizarea unui nou proiect. O nouă termocentrală pe gaze va fi construită în România. Acest nou proiect urmează să fie finalizat la data de 31 decembrie a anului viitor.

A fost lansată o licitație de către compania Chimcomplex Borzești. Ce vizează construcția unei termocentrale pe gaz, în cogenerale pentru România. Această nouă centrală urmează a fi amplasată în Râmnicu Vâlcea.

Un nou proiect pentru România

Cel mai mare business chimic din țară, Chimcomplex Borzești, a deschis o licitație pentru construcția unei centrale de cogenerare pe gaz la Râmnicu Vâlcea. Această termocentrală va fi construită pe fundația fostului combinat chimic, deținut de Chimcomplex. Firma a cumpărat partea chimică a Oltchim Râmnicu Vâlcea. Autorizația de înființare a acestei unități a fost obținută luni de la ANRE.

„Obiectivul general al proiectului constă în realizarea unei capacități de producție pe gaz de 108 MWe /89.1 MWt, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) pentru alimentarea cu energie termică a locuitorilor municipiului Rm. Vâlcea într-o perioadă de maxim 24 luni de la semnarea contractului de finanțare(termenul de punere în funcțiune este 31.12.2025, conform contractului de finanțare)”, se arată în anunțul postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Finanțare prin PNRR

Noul contract scos la licitație are o valoare de 516 milioane de lei. La această valoare se adaugă și suma de 50 de milioane de lei. Care reprezintă o parte a contractului pentru cheltuieli neprevăzute. Potrivit datelor, proiectul are termen de finalizare 31 decembrie 2025.

Ofertele trebuie să fie primite până la 30 aprilie. La stabilirea acestei decizii se vor lua în considerare emisiile, prețul, eficiența globală garantată (minim 85%) și disponibilitatea anuală minimă a centralei termice (96%). Chimcomplex a realizat venituri de 1,36 miliarde de lei și un profit de 75 de milioane de lei, conform Economedia .

Creștere economică bazată pe investiții

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important în cursul zilei de marți. Acesta a explicat că România va avea cea mai mare creștere economică din Europa în 2024. Potrivit oficialului, creșterea nu va fi bazată pe consum, ci pe investiții.

„Deci, ritmul va fi unul susţinut şi, atunci, economia, se autofinanţează şi vom avea, din punctul meu de vedere, cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta. Şi nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a afirmat Marcel Ciolacu.

În vederea evaluării dezechilibrelor macroeconomice, Comisia Europeană a emis un avertisment. Potrivit anunțului, România are în continuare vulnerabilități la nivelul finanțelor publice și al balanței externe, conform Wall-Street .