Infofinanciar > Info > Temperaturi extreme în România! ANM a emis Cod galben de caniculă și furtuni în 21 de județe
Info

Temperaturi extreme în România! ANM a emis Cod galben de caniculă și furtuni în 21 de județe

Sursă foto: cancan.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

România nu scapă de caniculă nici în perioada următoare. Meteorologii au emis un Cod galben ce vizează mai multe zone ale țării. Temperaturile ajung până la 37 de grade Celsius la umbră.

Vremea extrem de călduroasă face ravagii în țară. Unele localități au introdus deja raționalizarea apei. În schimb, furtunile violente sunt și ele în continuare prezente. Pentru acestea s-a emis un Cod galben de ploi, vijelii și grindină pentru regiunile din centrul țării.

Atenționare Cod galben

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben valabil pentru intervalul 12 iunie, ora 14:00- 13 iunie, ora 6:00 de instabilitate atmosferică. Pe parcursul intervalului, în Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică. Vor apărea averse, ploi de scurtă durată, grindină și descărcări electrice. Vântul va sufla cu putere, cu rafale de 55…70 km/h. Într-un timp limitat se vor strânge cantități însemnate de apă de 20…30 l/mp și izolat pot depăși 40 l/mp. Fenomene asemănătoare se vor regăsi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM)  a emis încă un Cod galben. De această dată este Cod galben de caniculă. Acesta va fi valabil de astăzi, 12 iunie până mâine, 13 iunie. Se vor resimți temperaturile ridicate, canicula și disconfortul termic accentuat. În această perioadă menționată, în Muntenia, în sudul Olteniei și în zona continentală a Dobrogei vor fi temperaturi extreme pentru această perioadă. Maximele vor ajunge până la 30-34 de grade Celsius. Se va resimți disconfortul termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii de 80 de unități.

Vremea în Capitală

În București vremea va fi în general călduroasă pe tot parcursul zilei. În intervalul 12 iunie, ora 10:00 și 13 iunie, ora 9:00 se vor înregistra temperaturi ridicate. Însă, comparativ cu zilele trecut se observă o ușoară scădere de temperaturi. Cu toate acestea, disconfortul termic va fi accentuat în continuare, iar vreme va fi caniculară. Cerul va fi variabil, iar spre după-amiază și seară se pot strânge norii și sunt așteptate ploi cu descărcări electrice. De asemenea, vântul va sufla cu putere spre seară, pentru o scurtă perioadă de timp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade Celsius, iar minimele vor ajunge până la 17-19 grade Celsius.

Pentru intervalul 13 iunie, ora 9:00 și 14 iunie, ora 21:00, meteorologii anunță că vremea călduroasă se menține. Vor fi zile caniculare, iar disconfortul termic va fi în continuare accentuat. Cerul va fi variabil, iar în a doua parte a zilei de vineri sunt așteptate averse torențiale cu descărcări electrice. De asemenea, vântul va sufla cu putere pe o perioadă scurtă de timp. Temperatura maximă va ajunge până la 33 de grade Celsius. Minimele vor coborî până la 17…18 grade Celsius, potrivit RomâniaTV.net