Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Țările cu cei mai fericiți oameni din 2010 încoace
Esential

Lumea în cifre: Țările cu cei mai fericiți oameni din 2010 încoace

Lumea în cifre: Țările cu cei mai fericiți oameni din 2010 încoace
sursa foto arhiva companiei

În 2011, Bhutan a sponsorizat o rezoluție a ONU care a invitat guvernele să acorde prioritate fericirii și bunăstării ca modalitate de măsurare a dezvoltării sociale și economice. Și astfel, s-a născut Raportul mondial al fericirii.

În 2012, a fost lansat primul raport, care examina datele sondajului Gallup din 2006-2010, în care se cerea respondenților din aproape toate țările să își evalueze viața pe o scară de la 0 la 10. De aici au extrapolat un singur „scor al fericirii” din 10 pentru a compara cât de fericite sunt țările.

Mai mult de un deceniu mai târziu, World Happiness Report 2024 continuă misiunea de a cuantifica, măsura și compara bunăstarea. Cele mai recente constatări ale sale includ, de asemenea, modul în care țările au devenit mai fericite în anii care au trecut.

Vizualizăm aceste constatări în graficul de mai sus, care arată cele 20 de țări care și-au văzut scorurile de fericire crescând cel mai mult din 2010.

Ce țări au devenit mai fericite din 2010 încoace?

Serbia conduce o listă de 12 națiuni din Europa de Est al căror scor mediu de fericire s-a îmbunătățit cu peste 20% în ultimul deceniu.

În aceeași perioadă de timp, economia sârbă s-a dublat, ajungând la 80 de miliarde de dolari, iar PIB-ul pe cap de locuitor aproape că s-a dublat, ajungând la 9.538 de dolari în dolari actuali.

De la primul raport, Europa de Vest a fost, în medie, mai fericită decât Europa de Est. Dar, după cum se vede cu aceste creșteri ale fericirii, Europa de Est își vede acum nivelurile de fericire convergând mai aproape de cele ale omologilor lor occidentali. De fapt, atunci când ne uităm la cei cu vârsta sub 30 de ani, cele mai recente scoruri de fericire sunt aproape identice pe tot continentul.

În total, 20 de țări și-au mărit scorul de fericire cu un punct sau mai mult din 2010, pe o scară de la 0 la 10, potrivit Visual Capitalist.