Infofinanciar > Info > Țările în care românii pleacă la muncă. Job-uri în funcție de domeniu, în străinătate
Info

Țările în care românii pleacă la muncă. Job-uri în funcție de domeniu, în străinătate

capital.ro serviciu 1.000 euro pe lună
Sursa foto: Arhiva companiei

Românii care își doresc un loc de muncă în străinătate au de unde alege. În Europa, în special, țările sunt deschise să primească străinii.

Cu toate acestea, indiferent de țară, sunt importante anumite aspecte înainte de a face mutarea. Precum costurile de trai, stilul de viață sau cerințele de muncă. Majoritatea țărilor sunt gata sa primească românii care doresc un loc de muncă în afară. Există multe opțiuni în diverse domenii. Este necesară doar o documentare atentă înainte.

Cum să alegi jobul ideal în străinătate, în funcție de domeniul tău

Alegerea unui loc de muncă în afară poate reprezenta o experiență interesantă. În majoritatea țărilor din Europa se poate munci destul de ușor, fără prea mult ajutor din exterior. Acest lucru nu se aplică și în Regatul Unit, însă. Pentru a lucra acolo, ai nevoie de rude care locuiesc deja acolo.

Cei care își doresc o carieră în străinătate trebuie să-și încarce CV-ul pe aplicațiile online, în funcție de domeniul lor. De asemenea, rețelele de socializare, precum LinkedIn sunt foarte apreciate la nivel internațional. Prin intermediul aplicației, oamenii pot să-și extindă rețeaua profesională, astfel găsind un loc de muncă rapid în afară.

De asemenea, fiecare oportunitate este bine venită. Posturile temporare nu sunt de neglijat deoarece reprezintă o experiență în plus. Flexibilitatea în ofertele de muncă poate duce la oportunități noi și interesante de angajare.

Există site-uri sau forumuri care oferă informații și sfaturi despre găsirea unui job în străinătate. Cei care doresc să se angajeze în afară pot consulta aceste site-uri pentru a fi bine documentați.

Țările unde românii aleg să plece

Marea Britanie, Spania sau Italia nu mai sunt în topul preferințelor românilor când vine vorba de angajare. În prezent, tot mai mulți români se îndreaptă către Germania. În ultimii ani, clasamentul s-a schimbat destul de mult. Înainte Spania și Italia erau fruntașe, însă acum au ajuns să fie pe ultimele locuri.

Franța și Irlanda sunt și ele sus în top. De curând, în acest top a apărut și Republica Moldova.

Marea Britanie era și ea în acest top, până în 2023, când a coborât pe locul al șaptelea. După ieșirea din UE, Marea Britanie a scăzut în clasament, având în vedere regulile stricte impuse de statul britanic.

Domeniile cele mai căutate de către români sunt in industria HoReCa, transporturi sau retail. De asemenea, angajatorii din afară sunt de acord să angajeze oameni din România care să lucreze de acasă. Aceștia pot lucra din România, fără a pleca din țară. Acest lucru este posibil pentru domenii precum IT sau marketing.

Potrivit Ministerul de Externe, în anul 2021 locuiau în străinătate 5.705.942 de români. Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și SUA se aflau în top cinci, conform Știrilor PROTV.