Infofinanciar > Info > În câte țări pot merge românii doar cu pașaportul? Cât de puternic este documentul în lume
Info

În câte țări pot merge românii doar cu pașaportul? Cât de puternic este documentul în lume

paşaportul, pasaport, sursa foto wise
Sursa foto Arhiva companiei

Românii pot merge în 179 de state doar cu pașaport românesc. Aceștia nu au nevoie de viză pentru a trece granițele.

În momentul actual, conform standardului de referință Henley Passport Index, pașaportul românesc se află pe locul al 15-lea în ceea ce privește mobilitatea globală.

179 de țări doar cu pașaport

„Paşaportul simplu electronic românesc permite intrarea fără viză în 179 de ţări, fiind poziţionat în prezent pe locul 15 la nivel mondial pe scara mobilităţii globale, conform standardului de referinţă Henley Passport Index. Clasamentul Henley Passport Index este o măsură importantă a puterii unui paşaport şi este recunoscut pe scară largă pentru metodologia sa transparentă şi riguroasă”, au transmis reprezentanții din cadrul Ministerului Afacerilor interne, MAI.

Minorii români ce au vârsta mai mică de 14 ani pot merge în străinătate doar dacă au pașaport simplu electronic sau temporar. În cazul minorilor cu vârsta peste 14 ani pot călători ori cu pașaportul ori doar cu buletinul în statele Uniunii Europene. Totuși, trebuie menționat faptul că nu se poate călători în baza certificatului de naștere.

În primele doua luni ale anului curent, au fost înregistrate 170.420 de cereri pentru pașaport. Au fost eliberate 161.502 documente de călătorie. Și românii din străinătate au emis cereri pentru pașapoarte. Numărul acestora se ridică la 26.847 de cereri.

„Pentru următoarele 90 de zile, prin intermediul platformei de programări on-line https://hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta, au fost efectuate 23.515 programări on-line, dintr-un total de 302.873 locuri de programare disponibile, rezultând astfel un grad de ocupare al programărilor on-line de 12,88 %”, au transmis oficialii de la MAI.

Conform dailybusiness.ro, termenul pentru a rezolva cererile de eliberare a pașapoarte a fost de doar două zile lucrătoare.

Cele mai puternice pașapoarte din lume 

Indicele Henley Passport Index a urmărit cele mai puternice pașapoarte din lume în ultimii 19 ani. Lista clasifică pașapoartele în funcție de numărul de țări pe care le permit titularului să le viziteze fără viză.

În acest an, pe primul loc se află Franța, Germania, Italia, Japonia, Singapore și Spania. Cetățenii acestor țări au posibilitatea de a vizita 194 din cele 227 de țări fără viză sau prin obținerea unei vize la sosire. Japonia se află în fruntea listei pentru al șaselea an consecutiv.

Posesorii de pașapoarte americane au la dispoziție 188 de țări, ceea ce îi plasează pe locul șapte. De cealaltă parte a oceanului, deținătorii de pașapoarte britanice se află pe locul patru. Pașaportul britanic oferă acces la 191 de destinații fără viză, față de 188 în urmă cu un an. A trecut un deceniu de când, în 2014, Regatul Unit și SUA au ocupat împreună primul loc în acest indice.

Pe a zecea poziție se află Islanda. Cetățenii acestui stat pot vizita doar cu pașaportul 185 de țări.