Infofinanciar > Esential > Țară frumoasă, disponibilă, caută turiști străini. Cererea este sub așteptări
Esential

Țară frumoasă, disponibilă, caută turiști străini. Cererea este sub așteptări

turism România Sursă foto Ovitravel.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Turistul străin reprezintă o resursă valoroasă pe care România nu reușește să o atragă și exploateze pe măsura dorințelor sale. În pofida strategiilor naționale din ultimele decenii. În 2023, Ministerul Turismului a venit însă cu un nou plan, pe 12 ani, cu obiective ambițioase în aducerea de turiști străini.

Avem o țară superbă, cu peisaje de vis, locuri pitorești, orașe încărcate de istorie, oameni calzi și ospitalieri ș.a.m.d. Așa cum spune un manual de brand de acum 10 ani, suntem „diamantul neşlefuit al Europei“. Și se pare că la stadiul acesta am ramas, pentru că turiști străini tot nu avem. Sau, cel puțin, nu cât își doresc autoritățile.

S-a putea ca vizitatorii de peste hotare să nu fi aflat de descrierea de mai sus, încărcată de superlative… binemeritate! Sau, dacă le-au auzit, poate că mesajul, oferta și realitatea din teren nu au coincis. Sau poate că nu au fost de ajuns ca să contracareze oferta turistică a altor țări…

Cert este că statul român a decis să cheltuiască peste 1,7 milioane de lei ca să afle ce părere au turiștii străini despre România. Sondajul este parte din „Strategia naţională a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035“ dezvoltată de Minsterul Turismului.

Și poate că ar trebui să-l facă. Pentru că, potrivit datelor Eurostat, în 2022 eram țara UE cu cei mai puțini turiști străini dintre statele membre. Asta în condițiile în care Uniunea Europeană atrăsese aproape 46% din totalul sosirilor turistice la nivel global.

Conform sursei citate, în 2022 pe primul loc s-a situat Malta, în care vizitatorii de peste hotare (UE și non-UE) au reprezentat 92% din înnoptările turistice. Podiumul a fost completat de Croația și Cipru, ambele cu câte 91%. România a fost la coada clasamentului, cu 14%. Asta în condițiile în care media Uniunii a fost de 43%. Adică noi am avut de peste trei ori mai puțin.

Și totuși… crește!

Există însă și vești bune! În primele nouă luni din 2023, numărul turiștilor străini veniți în România crescuse 18,8% față de perioada similară ale anului anterior, ajungând la 1,6 milioane de persoane sosite. Potrivit datelor INS, cu o singură excepție, în fiecare lună s-a înregistrat o creștere de peste 10%.

Cel mai mare salt a fost consemnat în ianuarie, +81,7%, numărul total de turiști ajungând la 121,7 mii de persoane. Celelate luni cu majorări semnificative au fost februarie (+36,2%), iulie (+22,8%) și iunie (+19,2%). Martie a fost singura lună de anul acesta când s-a înregistrat o scădere, numărul vizitatorilor de peste hotare fiind de 142,7 mii de persoane.

Din punct de vedere al numărului de turiști străini intrați în țară, sezonul estival a înregistrat cele mai mari rezultate. Au fost 245,4 mii în august, 234,9 mii în iulie și 200,3 mii în iunie. Nici luna septembrie nu s-a prezentat rău sub aspect cantitativ cu 219 mii de persoane. Creșterea procentuală a fost însă sub medie, fiind de 15,8%.

Din punct de vedere al zonelor de rezidență, cei mai mulți turiști înregistrați în primele nouă luni au provenit din Europa (majoritar din statele membre UE), Asia, America de Nord, America de Sud și Africa. Raportat la țări, cei mai mulți vizitatori au venit din Germania (174,2 mii), Israel (135,6 mii) și Italia (134 mii). Cu mențiunea că ponderea turiștilor germani a început să crească din mai-iunie. Iar a celor israelieni – din iulie-august.

Turiști, Sursă foto: Monitorul Cluj

România este pe ultimul loc în rândul statelor UE la atragerea de turiști străini. Sursa foto: Arhiva companiei

Banii, eterna problemă

O altă problemă apăsătoare la nivelul Ministerului Turismului sunt încasările generate de turiștii străini veniți în România. Mai ales că datele arată că românii cheltuie mai mult peste hotare decât o fac străinii în România. În 2021, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), diferenţa s-a ridicat la 1,67 miliarde euro.

Potrivit datelor INS, în urmă cu trei ani, încasările din turismul internaţional s-au ridicat la aproximativ 400 milioane euro. Este cu 72,5% mai puţin decât în anul 2019. În 2022, cheltuielile turiștilor nerezidenți au însumat 4,28 miliarde de lei, circa 860 de milioane de euro. Iar suma medie cheltuită per persoană a fost de aproape 2.710 lei (circa 545 de euro). Ceea ce înseamnă cu aproximativ 15% mai mult decât în 2021.

Datele Eurostat sunt mult mai generoase în ceea ce privește acest aspect. Potrivit oficiului de statistică al Uniunii Europene, turiștii străini au cheltuit în România 1,7 miliarde euro în 2022. Adică de două ori mai mult decât estimările INS. Însă, chiar și în aceste condiții, suntem tot la coada clasamentului în rândul țărilor membre.

Pentru 2023, datele INS pe primul semestru referitor la cheltuielile turiștilor străini nu erau prea îmbucurătoare. Potrivit sursei citate, în primele șase luni din anul în curs, cheltuielile turiștilor nerezidenți cazați (871,6 mii) au fost 2,22 miliarde lei. Dar valoarea medie a scăzut la aproximativ 2.550 lei pe persoană.

Din totalul de 2,22 miliarde lei, ponderea cea mai mare (59,1%) a fost reprezentată de cheltuielile turiștilor veniți pentru afaceri. Restul – ale celor veniți în scop particular (vacanțe, vizite prieteni sau rude, evenimente culturale sau sportive etc.). Pentru ambele categorii, banii cei mai mulți s-au dus pe cazare (în medie, circa 49%). Procente mai mici revin pe restaurante și baruri (aproximativ 19%) și cumpărături (14,4%).

O strategie cu obiective mari

Potrivit „Strategiei naţionale a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035“, încasările din turismul internaţional ar trebui să se dubleze în următorii 12 ani. Și ar trebui să ajungă până la 2,99 miliarde euro.

Pentru ca acest lucru să se și întâmple, ar trebui, mai întâi, ca numărul sosirilor turiştilor internaţionali să crească. Iar ministerul de resort are obiective clare în acest sens – 2,8 milioane în 2025 și 3,6 milioane în 2030. Pentru 2035 ținta este de 4,6 milioane.

Numai saltul de la 1,8 milioane, din 2023, la cele 2,8 milioane planificate pentru 2025, înseamnă o creștere de 55,5%. Adică de aproape trei ori mai mare decât cea înregistrată în primele nouă luni din 2023. Potrivit strategiei citate, creşterea sosirilor de turişti străini în perioada 2022-2025 este însă prognozată la 35% pe an. Iar pentru fiecare dintre anii următori (2026-2035) s-a preconizat o creştere de 5%.

Pe lângă creșterea volumului de vizitatori, pentru a spori valoarea cheltuielilor este necesară și majorarea duratei petrecute în țară. În 2021, sejurul mediu a fost de 2,2 zile. În 2023, a scăzut însă la 2,1 zile. Se pare că nici aici așteptările nu corespund cu realitatea din teren.

Dar poate că sondajul anunțat va reuși să livreze rezultatele dorite. Iar ministerul va afla ce așteptări au vizitatorii și va reuși astfel să atragă mai mulți turiști străini.