Infofinanciar > Info > Țara noastră se pregătește să intre în Air Schengen! Ce schimbări se vor produce în aeroporturi
Info

Țara noastră se pregătește să intre în Air Schengen! Ce schimbări se vor produce în aeroporturi

România se pregătește de ,,Air-Schengen”
Sursa foto: arhiva companiei

Începând cu data de 31 martie, duminică, țara noastră va intra oficial în Air Schengen. Este nevoie ca românii să afle câteva informații despre acest lucru. De asemenea, aceștia trebuei să mai știe și care sunt documentele care vor fi necesare pentru controalele din aeroporturi. Autoritățile oferă câteva explicații.

În foarte puțin timp România va face parte din Spațiul Schengen. Însă acest lucru se va realiza pentru calea aeriană și maritimă. Cu toate că acest lucru reprezintă o veste pozitivă pentru românii care se vor deplasa mai rapid în alte țări ale Uniunii Europene, aderarea a generat mai multe probleme autorităților.

Fără cozi la pașapoarte

Românii nu vor mai fi nevoiți să aștepte pentru perioade îndelungate la cozile de la pașapoarte. Cu toate acestea, în continuare trebuie să aibă la ei documentele pentru călătorie. În plus, polițiștii vor avea posibilitatea de a face verificări suplimentare pentru cei pe care îi consideră suspecți.

„Persoanele care intra în terminal după ce parcurg procedura de control la securitate nu vor fi supuse controlului la frontiera așa cum era astăzi sau cum este astăzi la tonetele pe care cu toții le știm. Pasagerii vor merge direct către porțile de îmbarcare şi în tot acest parcurs ei vor putea fi verificați de Poliţia de Frontieră”, este mesajul transmis de Bogdan Despescu, secretar de stat.

Reconfigurarea aeroporturilor

Aeroporturile de la noi din țară au fost reconfigurate. Și, din data de duminică, 31 martie, vor exista două zone. Este vorba despre una care este dedicată călătoriilor care se desfășoară în interiorul Spațiului Schengen și o zonă care este dedicată curselor din afara spațiului Schengen.

Deși românii nu vor mai fi obligați să stea la cozile pentru pașapoarte, în continuare aceștia trebuie să dețină o serie de documente la ei. Concret, este vorba despre un act de identitate valabil, dar și acordul scris al părinților în cazul în care călătorim cu un copil.

În cazul adulților care vor călători cu un minor, nu există o schimbare în documentație. Aceștia trebuie să dețină aceleași acte de care aveau nevoie și până acum. Există și o diferență. Mai exact, este vorba despre acele controale care nu se vor mai face în mod obligatoriu. Cu toate acestea, în aeroporturi se vor afla mai mulți polițiști de frontieră. Aceștia vor face controale aleatorii.

Cum se vor realiza controalele în Air Schengen

Acum, controalele se vor realiza cu ajutorul unei aplicații care se va instala pe telefoanele mobile. De asemenea, aceasta se va mai instala și pe tabletele polițiștilor de frontieră. Cu scopul de a evita ca unii oameni care nu au dreptul de a ieși de pe teritoriul României să profite de aderarea la Spațiul Schengen și să părăsească țara, polițiștii au dreptul de a efectua un control aleatoriu asupra persoanelor pe care le consideră suspecte.

„În cazul în care vor fi identificate probleme persoanele în cauza vor fi conduse in linia a doua de verificare”, a mai declarat Bogdan Despescu, secretar de stat.

În cadrul celei de-a doua verificări, polițiștii de frontieră vor stabili situația pasagerului. Și, dacă va fi cazul, aceștia vor lua măsuri. Numai în anul 2023 țara noastră a înregistrat mai mult de 110.000 de curse aeriene către sau dinspre spaţiul Schengen, informează antena3.ro