Infofinanciar > Lumea la zi > Taiwan, mărul discordiei dintre SUA și China. Ce planuri are noul președinte ales
Lumea la zi

Taiwan, mărul discordiei dintre SUA și China. Ce planuri are noul președinte ales

China încearcă să normalizeze exercițiile militare lângă Taiwan
Sursa foto Axios

Cel mai înalt diplomat taiwanez are un mesaj atât pentru adversarii chinezi ai insulei, cât și pentru prietenii săi americani. „Nu vă faceți griji că noul președinte ales al Taiwanului va înrăutăți relațiile cu Beijingul și, eventual, va atrage SUA într-un conflict” a spus Alexander Tah-Ray Yui.

Președintele ales Lai Ching-te intenționează să mențină status quo-ul în strâmtoarea Taiwan, a declarat joi Alexander Tah-Ray Yui în primul său interviu cu o organizație internațională de presă de când a sosit în SUA în decembrie.

Taiwan, la mijloc în relațiile complicate SUA-China

Guvernul chinez l-a numit pe Lai un scandalagiu care va împinge Taiwanul spre independență. Dar Yui a declarat că Lai este dispus să se angajeze cu Beijingul. Chiar și în timp ce insula încearcă să își consolideze legăturile neoficiale cu Washingtonul pentru stabilitate în regiune. „Vrem status quo. Vrem să rămână așa cum este, nici unificare, nici independență. Așa este modul în care vrem să trăim acum”, a declarat Yui, ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA. Menționând că această poziție este susținută în mare măsură în țară și va ghida noua administrație.

Yui a vorbit la cinci zile după ce Lai a câștigat alegerile prezidențiale cu peste 40% din voturi într-o cursă cu trei candidați. Lai îi va succeda lui Tsai Ing-wen când va fi învestit în luna mai. Victoria sa oferă Partidului Democrat Progresist, cu înclinații spre independență, un al treilea mandat prezidențial. Această decizie nu a fost bine primită de Beijing, care revendică Taiwanul ca fiind al său.

Război sau pace

O acțiune militară în strâmtoarea Taiwan ar putea atrage Statele Unite. Care au încheiat un pact de securitate cu Taiwanul pentru a descuraja orice invazie armată din partea continentului. Beijingul a refuzat să poarte un dialog cu Tsai deoarece partidul acestuia respinge revendicarea suveranității Chinei asupra insulei. Iar înainte de alegeri le-a sugerat votanților că ar putea alege între război și pace. Rămâne neclar dacă Beijingul va fi dispus să dialogheze cu Lai. Care în trecut s-a descris ca fiind un „lucrător pragmatic al independenței Taiwanului”.

La două zile după ce Lai a fost ales, China a curtat Nauru, o mică națiune insulară din Pacific. Ceea ce a lăsat Taiwanul cu doar 12 țări din întreaga lume care îi recunosc statutul. Cu toate acestea, China nu a lansat exerciții militare masive în jurul insulei, așa cum a făcut-o în perioadele anterioare de tensiuni sporite.

Politica externă

Yui a declarat că Lai intenționează să urmeze aceeași linie ca și predecesorul său. „Dar și să ofere o ramură de măslin Chinei continentale, spunând că este de asemenea dispus să se angajeze cu China continentală” a spus acesta.  În același timp, Taiwanul va colabora cu SUA pentru a-și spori apărarea și în scopul de a aprofunda legăturile economice și culturale, a declarat Yui. Calificând relațiile cu Washingtonul drept „unul dintre cele mai importante aspecte în afacerile noastre externe”.

Statele Unite nu au o relație formală cu Taiwanul. Dar și-au intensificat sprijinul în ultimii ani, ceea ce a înfuriat China. Care a îndemnat SUA să „manifeste o prudență extremă în gestionarea problemelor legate de Taiwan”. Liderul Xi Jinping i-a spus președintelui Joe Biden că Taiwanul este cea mai sensibilă problemă în relațiile dintre SUA și China. La scurt timp după alegerile din Taiwan, Biden a declarat reporterilor că administrația sa nu susține independența Taiwanului, conform AP .