Infofinanciar > Info > Tăierea pensiilor speciale. Parlamentarii care au cel mai mult de pierdut
Info

Tăierea pensiilor speciale. Parlamentarii care au cel mai mult de pierdut

sursa foto antena 3
sursa foto antena 3

Problema pensiilor speciale a fost extrem de discutată atât de oamenii politici, cât și de opinia publică. Tăierea acestor pensii extrem de mari reprezintă o parte a reformei asupra sistemului ce este aplicată de oficiali. Conform spuselor acestora, o astfel de decizie ar avea rolul de a elimina inechitățile și necorectitudinile legale sin punct de vedere al pensiilor. Astfel, această schimbare va aduce pierderi considerabile de venit pentru anumite imagini politice relevante de la nivelul țării.

Specialii țării își vor pierde beneficiile. Plenul celor două camere ale Parlamentului a eliminat pensiile parlamentarilor. În cadrul votului, au fost 382 deputați și senatori care au votat în favoarea măsurii, iar trei reprezentanți s-au abținut în cadrul acestui demers. În acest context, veniturile anumitor politicieni din cadrul pensiei vor fi drastic reduse.

Tăierea pensiilor speciale

În urma promulgării acestui proiect de lege ce are în vedere eliminarea beneficiilor celor care primesc pensie specială va duce la diminuarea veniturilor pentru o mare categorie de persoane. Există peste 700 de parlamentari care încasează în acest moment pensii speciale și aceștia vor fi supuși unei tăieri de venituri considerabilă, odată ce actul normativ care reglementează acest demers este promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Aceste figuri politice relevante în cadrul statului au strâns de-a lungul anilor averi extrem de mari. Parlamentarii, mai ales cei care în timpul activității au avut parte de mai multe mandate, sunt în posesia unor averi considerabile. Salariile pe care le-au primit de-a lungul anilor au fost uriașe, iar sumele din conturile acestora sunt de speriat pentru mulți români care încearcă să supraviețuiască de la o zi la alta. Așadar, în cazul pensiilor, este exact aceeași poveste. Persoanele care au la activ numeroase mandate, s-au bucurat de o pensie la fel de mare sau chiar mai bogată decât salariul primit în activitate.

În acest context, această decizie de tăiere a pensiilor este extrem de nefavorabilă pentru anumiți parlamentari, care au avut parte până acum de sume lunare foarte mari. Suma pensiei crește pe măsură ce beneficiarul a activat în mai multe mandate de-a lungul carierei politice. Astfel, parlamentarii care au 3 mandate sau mai mult în funcție, primesc suma maximă de 10.951 de lei. Această pensie uriașă va dispărea însă, odată cu aplicarea proiectului de lege ce are în vedere tăierea pensiilor anumitor oficiali, din dorința de a crea un sistem mai corect și eficient.

Lista celor mai afectați parlamentari

Cei care au deținut mai multe mandate în Parlament și care se vor confrunta cu tăieri riguroase este foarte lungă. Dar, anumite personalități vor avea de-a face cu o tăiere de venit substanțială. Este vorba de foștii parlamentari, cu au 3 sau mai multe mandate și astfel, beneficiau de pensia maxima de 10.951 de lei. Astfel, cei mai afectați, care vor pierde pensia maximă sunt : Traian Băsescu (3 mandate),  Mircea Geoană (3 mandate), Petre Roman (5 mandate), Adrian Năstase (6 mandate), Petre Daea (3 mandate), Eugen Nicolicea (7 mandate), Varujan Vosganian (7 mandate), Călin Popescu Tăriceanu (7 mandate), conform Stiripesurse .

Înainte de votul pentru eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a explicat în cadrul plenului Parlamentului faptul că o astfel de reformă aduce cu sine respectarea unor principii corecte, echitate și reguli unitare. „Mesajul clar este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine, arătăm că avem determinarea și voința necesare. Reforma pensiilor speciale ne-am asumat-o și în programul de guvernare. Acest lucru va așeza sistemul de pensii pe baze corecte, echitabil, cu reguli unitare aplicabile tuturor. Un al motiv important este pentru a accesa fondurile din PNRR, Romania nu-și permite să piardă aceste fonduri.” a declarat Nicolae Ciucă.