Infofinanciar > Info > Sute de mii de români sunt vizați: Ministerul Investițiilor modifică regulile pentru cardurile de energie!
Info

Sute de mii de români sunt vizați: Ministerul Investițiilor modifică regulile pentru cardurile de energie!

Card de energie Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto Playtech.ro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a propus un proiect de ordonanță prin care extinde aria de acoperire a cardurilor de energie, dar introduce și o serie de limitări.

Peste 1,5 milioane de români și-au achitat facturile în perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, prin intermediul cardului de energie. Ajutorul în valoare de 1.400 de lei acordat de stat poate fi folosit pentru plata facturilor la energie, atât pentru cele curente, cât și pentru cele restante.

MIPE a propus recent un proiect de ordonanță prin care modifică regulile acestui ajutor. Printre mpăsurile prevăzute se află și unele special concepute pentru a completa tipurile de energie vizate de sprijin, dar și pentru a lămuri situația penalităților ce apar la plata cu întârziere a facturilor de energie.

Se extinde aria de acoperire a cardurilor de energie

Noul proiect de ordonanță extinde categoriile de energie pentru care se acordă sprijin la plată în 2023. Astfel, lista surselor de energie pentru care se poate folosi ajutorul de la stat acordat se extinde cu noi combustibili lichizi sau solizi, precum butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele etc.

În noua formulă concepută de MIPE, cardul de energie în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

O altă modificare introdusă de MIPE urmărește definirea mai exact a termenului “lemn de foc”. Schimbarea prevede ca la categoria lemn de foc să fie încadrat și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri. Totodată, vor fi incluse în această categorie și alte materiale și deșeuri lemnoase care sunt utilizate pentru încălzirea locuințelor.

Când și cum se pot emite noi carduri de energie

Un alt aspect prevăzut în proiectul de ordonanță al MIPE este cel al perioadei de emitere a documentelor justificative, atunci când vine vorba despre achitarea în numerar a lemnelor de foc.

Astfel, modificarea introdusă prevede că, pentru a putea fi acoperite din banii de la stat, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023, în prezent nefiind stabilit și o dată limită.

Totodată, proiectul de ordonanță mai prevede faptul că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune ori interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Nu în ultimul rând, orodonanța de completare va include și o procedură de anulare/emitere a cardului de energie, atunci când beneficiarul de sprijin își schimbă domiciliul ori reședința. Acest lucru obligă beneficiarii să anunțe Poşta Română în legătură cu schimbarea domiciliului ori reședinței. Totodată, trebuie reluată procedura de validare a eligibilității beneficiarului de sprijin.

Modificările mai prevăd că, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru a primi banii de la stat, cardul de energie se anulează, iar sumele deja cheltuite de beneficiar se suportă din bugetul de stat, conform avocat.net.