Info

Sute de mii de pensionari și-ar putea recupera banii reținuți pentru contribuția la sănătate! Guvernul, „somat” să adopte OUG

Bani din România
sursa: dreamstime.com

Oficialii din cadrul Secretariatului General al Guvernului au propus Executivului să restituie pensionarilor, care au renumerații mai mari de 4.000 de lei luna, banii reținuți timp de un an pentru contribuția la sănătate (CASS). Membrii SGG i-au cerut Guvernului să adopte o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Update: Marius Constantin Budăi a confirmat faptul că pensionarii își vor primii banii în următorul an, însă nu s-a realizat încă un calendar de plăți, conform spuselor sale în direct la Antena 3.

În decembrie 2021, coaliția de guvernare a decis ca pensionarii cu venituri mai mari de 4.000 de lei pe lună să plătească obligatoriu CASS de 10% (dublu față de restul oamenilor). Însă, actul normativ care a reglementat această lege (intrată în vigoare începând din ianuarie 2022) nu a făcut vreo diferență între pensiile contributive și pensiile de serviciu.

Astfel, mai mulți pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești pentru a-și primi banii înapoi.

Guvernul a vrut ca, din banii colectați ce la aceste persoane, să sprijine sistemul de sănătate pentru a face față în fața pandemiei de coronavirus.

În prezent, în țara noastră sunt aproximativ 200.000 de români care au venituri din pensie de peste 4.000 de lei. Din acest total,108.000 de persoane care au pensii între 4.000 și 5.000 de lei, în timp ce 91.000 de persoane câștigă lunar peste 5.000 de lei, scriu cei de la Antena 3 CNN.

Decizia Guvernului, neconstituțională

Oficialii din cadrul Secretariatului General al Guvernului au mai precizat că se impune adoptarea imediată a unei Ordonanțe de Urgență care să le permită românilor posibilitatea de a-și recupera banii, luând în considerare și opiniile CCR (Curtea Constituțională a României).

Membrii CCR au anunțat, la momentul în care Guvernul a decis să oblige pensionarii cu venituri de peste 4.000 de lei pe lună să plătească contribuții la sănătate (CASS), că această decizie este una neconstituţională.

Practic, oficialii CCR au spus că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, a transmis la acea vreme CCR.

Mesajul SGG

Aducând în discuție decizia CCR, oficialii Secretariatului General al Guvernului au constituit o notă de informare, ce a fost adresată Executivului.

„Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiile generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești.

În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, se arată în nota de informare a SGG.

Conform propunerilor lansate în spațiul public de SGG, banii reținuți de Guvern pentru CASS vor fi restituiți pensionarilor eșalonat prin intermediul caselor de pensii.

De asemenea, după ce decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, seniorii care au plătit deja aceste contribuții vor avea pensiile reîntregite.