Infofinanciar > Info > Surpriză neplăcută pentru români. Guvernul propune 3 scenarii pentru tichetele de masă
Info

Surpriză neplăcută pentru români. Guvernul propune 3 scenarii pentru tichetele de masă

tichete de masă cancan.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Membrii Executivului au prima ședință de Guvern, astăzi, după alegeri. Ei vor adopta diverse măsuri ce au ca scop protejarea veniturilor a 1,8 milioane de români.

Astfel, premierul și miniștri au în vedere trei scenarii pentru acordarea tichetelor de masă, în condițiile în care salariul minim la crește.

 Românii s-ar putea confrunta cu problema tichetelor de masă

Blocul Național Sindical semnalează faptul că majorarea salariului minim poate conduce la retragerea tichetelor de masă pentru anumiți angajați. Anunțul acesta evidențiază că există un risc să nu se mai acorde aceste beneficii după majorarea salarială.

Odată cu majorarea salariului minim brut pe economie, a fost depășit pragul de impozitare. Astfel, acest lucru a afectat inclusiv tichetele de masă care erau incluse în venitul total. Chiar și o sumă mică, de exemplu 15 lei, poate conduce la depășirea acestei limite. Astfel, deducerea de 300 de lei va diminua salariul minim net al angajaților.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus că, românii care vor să beneficieze de această impozitare au de îndeplinit două condiții esențiale. În primul rând, ei trebuie să aibă un salariul minim pe economie. În al doilea rând, veniturile totale trebuie să fie de până în 4.000 de lei.

„Sunt două condiţii cumulative: să ai salariul minim pe economie şi să ai până în 4.000 de lei salariul brut. Noi facem analiză la nivelul Ministerului de Finanţe pentru că presupune un impact bugetar suplimentar pentru bugetul de stat. Interesul nostru este ca să aibă cei 1,8 milioane de beneficiari ai salariului minim acelaşi tip de facilităţi. Adică cei 300 de lei să poată să beneficieze ca şi deductibilitate şi să fie netaxaţi pentru toţi cei 1,8 milioane” a declarat ministrul.

Cele trei scenarii propuse

Majoritatea angajaților au pe lângă salariu de bază, tichete de masă de 600 de lei. Acest lucru le majorează veniturile de la 3700 lei la 4300 lei.

Astfel, Ministerul Finanțelor prevede trei scenarii. Adică, ei au în vedere ridicarea plafonului la 4.100, 4.200 sau 4.300 de lei, pentru ca românii să aibă totuși parte de această facilitate.

”Noi am luat în calcul trei scenarii 4.100, 4.200 şi 4.300 şi vom decide cât de curând pentru a avea o propunere care să fie şi sustenabilă şi să nu afecteze beneficiile, drepturile celor 1.800.000 de beneficiari. Termenul este tot data de 1 iulie” a adăugat Boloș.

Cu fiecare sută de lei în plus la plafon, bugetul statului pierde 100 de milioane de lei. guvernul are în plan și alte decizii în ceea ce privește salariul minim pe economie. Dar și în privința punctului de amendă, care ar trebui majorat.

„Termenul până la care trebuie să vină cu o propunere este data de 1 iulie, dar cum a spus domnul prim-ministru, valoarea punctului de amendă nu va fi afectată. Deci noi suntem co-iniţiatori ai măsurii şi va fi o propunere de act normativ. Rândul trecut a fost o ordonanţă de urgenţă prin care valoarea punctului de amendă a rămas la fel”, a spus ministrul Finanțelor.

Guvernul mai are la dispoziție două săptămâni pentru a pune la punct toate aspectele necesare, potrivit Daily Business.ro