Infofinanciar > Info > Supraimpozitarea muncii part-time, soluția Guvernului pentru economia României! Modificare fiscală criticată în mediul de afaceri
Info

Supraimpozitarea muncii part-time, soluția Guvernului pentru economia României! Modificare fiscală criticată în mediul de afaceri

taxe sursa tartingup.ro
sursa tartingup.ro

Una dintre modificările fiscale cele mai criticate de mediul de afaceri este taxarea cu CAS a salariilor pe normă parțială care au o valoare sub salariul minim pe economie la valoarea întreagă a salariului minim pe economie.

Dacă un salariat are mai multe contracte part-time, iar cumulul acestora este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu contractele part-time. Altfel, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.

„Se limitează munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore, oficial, vă asigur că nu trăiesc din două ore, contravaloarea unui salariu minim. Diferenţa era muncă informală” – a motivat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, decizia Guvernului.

„Eu cred că accentul trebuie pus pe lucrător, din perspectiva aceasta, pentru că oamenii până la urmă muncesc opt ore, mulţi dintre ei în spatele unui contract de două ore. Este o realitate, este un fenomen pe care l-au recunosc şi antreprenorii”, a mai spus el, citat de News.ro.

Însă, Cornel Grama, un renumit consultant fiscal are altă părere. Acesta susține că vom asista la închiderea contractelor part-time și plata lor la negru.„Așa a fost și în 2017 când au bagat bălăria asta prin care își recunosc neputința de a stăpâni situația cu toate ITM-urile și sancțiunile drastice pentru munca subdeclarată”, a precizat Cornel Grama, explicând că a plăti taxe la 2.550 lei, când el are salariu 640 pentru 2 ore, e o glumă.

Munca la negru

Firmele mici vor fi cele mai afectate, această perioadă de incertitudine vine cu un cumul de costuri prea mare, pentru cât produc ele. Așadar singura soluție ar fi mărire prețurilor, dacă nu, firma poate ajunge la faliment. Însă, decizia vine cu repercusiuni,  în cazul anumitor clienți, creșterea prețurilor serviciilor nu este acceptată.

Conform HotNews, aceste costuri vor duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor furnizate pentru a acoperi costurile în plus. Mai departe, vor fi transferate către partenerii de afaceri și, în final, e posibil să le vedem în inflație.

Acest lucru ni l-a spus și consultantul fiscal Adrian Bența: Trebuie să facă contract cu 8 ore, să aibă un salariat, altfel nu mai sunt micro. „Dacă își închid contractele de muncă pe propriile firme, vor trece la impozit pe profit. Probabil se va accentua munca la negru și cu siguranță oricine o să-și facă calculul de optimizare fiscală între a plăti 16% impozit pe profit sau toate impozitele și taxele corespunzătoare unui salariu întreg, pentru un an întreg. Se poate face un calcul pentru 16% impozit pe profit plus 8% impozitul pe dividende față de suma tuturor taxelor calculate la nivelul salariului minim care va crește, probabil, de anul viitor raportată la un număr de 12 luni. Eu cred că se va modifica ordonanța asta între Crăciun și Anul Nou. Nu are cum să rămână așa în totalitate”, a explicat el.