Infofinanciar > Info > Ce sumă alocă românii din salariu pentru plata chiriei? Brașovenii scot cei mai mulți bani din buzunare
Info

Ce sumă alocă românii din salariu pentru plata chiriei? Brașovenii scot cei mai mulți bani din buzunare

Venituri chirie, impozitul
Sursa foto: arhiva companiei

Românii care locuiesc în Brașov cheltuie mai mult de jumătate din veniturile lunare pentru a-și achita chiria lunar. De partea cealaltă se află timișorenii, care sunt mai privilegiați, după cum relevă o analiză a portalului Imobiliare.ro.

Analiza are în vedere care sunt sumele percepute în cele mai mari orașe de la noi din țară și veniturile medii la nivel de județ.

Românii sunt interesați de chirii

Interesul românilor pentru locuințele disponibile spre închiriere rămâne puternic. Iar într-o perioadă caracterizat de o ofertă mică, prețurile au înregistrat o ușoară creștere în unele dintre marile orașe ale țării.

În același timp, veniturile românilor sunt în creștere. Potrivit datelor oficiale se arată o creștere națională cu 14% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit analizei.

Deși piața închirierilor din Brașov nu este cea mai costisitoare din țară, locuitorii din această zonă sunt nevoiți să aloce mai mult de jumătate din venitul lunar pentru a-și plăti chiria.

De cealaltă parte, închirierea unei locuințe rămâne accesibilă pentru locuitorii din Timișoara. Aceștia achită aproximativ o treime din venitul lunar pentru un apartament.

Diferențe regionale

„În vreme ce chiriașii din Brașov dau mai bine de jumătate dintr-un salariu pe chirie, costul de închiriere în Timișoara reprezintă aproximativ o treime din salariul mediu net, arătând discrepanțe mari de la un oraș la altul.

Timișoara rămâne astfel cel mai accesibil și atractiv mare oraș din perspectiva venituri versus chirie. Pe de altă parte, deși chiriile continuă să crească, observăm totuși o încetinire a ritmului, ca urmare a creșterii interesului pentru achiziția de locuințe”, este declarația oferită de Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cât costă chiria în Capitală

Angajații din București beneficiază de cele mai mari salarii. Cu toate acestea, și costurile chiriilor sunt pe măsură. Acest lucru se întâmplă chiar dacă în luna martie acestea au rămas la același nivel ca la începutul anului 2024, conform datelor furnizate de Imobiliare.ro. Astfel, pentru a acoperi cheltuielile cu chiria, este nevoie de aproximativ 40% dintr-un salariu de 6.136 de lei.

Consilierii imobiliari evidențiază că piața închirierilor din București se remarcă prin cea mai variată ofertă. Iar diferențele dintre prețurile solicitate de proprietari pot fi semnificative.

În timp ce în zonele din nordul orașului se poate achita suma de 6.000 lei sau chiar mai mult pentru închirierea unui apartament, în sudul orașului este nevoie de un buget de aproximativ 1.750 lei pe lună pentru a acoperi chiria.

Chiriile din Brașov și București, aproape la același nivel

Cu un salariu mediu net de 4.588 de lei și o sumă medie solicitată de către proprietari pentru apartamentele cu 2 camere de 2.380 lei pe lună, brașovenii ajung să aloce aproximativ 52% din veniturile lor pentru chirie.

Acest lucru reiese conform calculelor efectuate de Imobiliare.ro bazate pe datele colectate intern și cele mai recente informații publicate de către Institutul Național de Statistică (INS).

Este important de menționat că Brașovul se clasează pe locul al treilea la nivel național în topul celor mai scumpe orașe pentru chiriași.

Proprietarii au majorat chiriile pentru apartamentele cu 2 camere cu 20% în decursul a 12 luni. Este  o creștere mai semnificativă decât cea înregistrată în Cluj-Napoca sau București. În aceste orașe prețurile au crescut cu 17%, respectiv cu 11%.

Brașovul are mulți salariați

Județul Brașov se situează pe locul al patrulea în România în ceea ce privește numărul total de salariați. Este depășit numai  de București, Cluj și Timiș.

Câștigul salarial mediu net obținut de angajați în acest județ ocupă locul al șaptelea în țară. Și a înregistrat o creștere de 18% față de începutul anului 2023. De asemenea, lucrătorii din industrie și construcții câștigă peste media județului.

Piața din Brașov este influențată considerabil de activitatea de pe segmentul închirierilor pe termen scurt. Acesta este foarte atractiv pentru micii investitori care doresc să-și investească banii în proprietăți imobiliare și înțeleg potențialul turistic al orașului. Acest trend este susținut inclusiv de inaugurarea noului aeroport, conform analizei.

Potrivit informațiilor colectate de Imobiliare.ro, randamentul care poate fi obținut prin închirierea în regim hotelier a unui apartament cu 2 camere din zona centrală este substanțial. Acesta ajunge la aproximativ 4.000 de lei pe lună. Cifra presupune un grad de ocupare de 60%, costurile de întreținere și un preț mediu de aproximativ 350 lei pe noapte.

Ce sumă alocă clujenii și ieșenii pentru chirii

Chiriile cerute de către proprietari în Cluj-Napoca sunt cele mai ridicate din țară. Însă și veniturile locale sunt considerabile. Acestea sunt depășite numai de cele obținute de angajații din București.

Mai mult, aceste venituri sunt cu aproape 19% peste media națională și au înregistrat o creștere față de începutul anului trecut.

Un angajat din județul Cluj obține un salariu mediu net de 5.766 de lei. Pentru închirierea unui apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca trebuie să achite în medie 2.609 lei pe lună. Acest lucru înseamnă că aproximativ 45% din câștigurile salariale sunt rezervate pentru achitarea chiriei.

Analiza arată că și în Iași, o mare parte din salariu este rezervată pentru achitarea chiriei. La nivel județean, Iași ocupă locul al șaselea în țară în ceea ce privește câștigul salarial mediu net. În martie anul trecut, bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere era de aproximativ 1.790 lei pe lună, iar acum a crescut la 1.988 lei lunar, conform datelor furnizate de Imobiliare.ro. Această sumă reprezintă aproximativ 42% din salariul mediu net al locuitorilor din Iași.

Timișoara, un oraș accesibil

În timp ce brașovenii trebuie să fie atenți la alegerea locuințelor pe care doresc să le închirieze, deoarece vor plăti lunar sume semnificative în raport cu câștigurile lor, timișorenii se pot considera privilegiați.

Datorită salariilor ridicate obținute în zonă, atât închirierea, cât și cumpărarea unei locuințe sunt mai accesibile pentru aceștia.

Câștigul salarial mediu net în județul Timiș este de 5.278 de lei, clasându-se pe locul al treilea în țară, după București și Cluj, conform datelor furnizate de INS.

În schimb, chiriile solicitate în Timișoara sunt printre cele mai mici în rândul principalelor centre regionale ale României. Pentru a închiria un apartament cu 2 camere, media lunară este de 1.888 de lei. Mai exact, înseamnă că trebuie să se aloce aproximativ 36% din câștigul salarial pentru plata chiriei, informează economedia.ro