Infofinanciar > Info > Mai mulți fermieri primesc bani. Florin Barbu: „Trebuie să mergem cu o subvenție și pe ceapă”
Info

Mai mulți fermieri primesc bani. Florin Barbu: „Trebuie să mergem cu o subvenție și pe ceapă”

Mai mulți fermieri primesc bani. Florin Barbu: „Trebuie să mergem cu o subvenție și pe ceapă”
Sursa arhiva companiei

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat că are în plan crearea unei subvenții pentru producătorii români de ceapă.

Florin Barbu, Șeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale propune un program asemănător celui pentru fermierii producători de usturoi. Prin acest program producția de ceapă ar fi limitată la o anumită suprafață per beneficiar.

Ce spune Ministrul Agriculturii

Fermierii care se ocupă de cultivarea cepei vor putea primi în scurt timp o subvenție de la stat, acest lucru a fost precizat de către ministrul agriculturii Florin Barbu. Acesta a declarat că „Să știți că nu renunț la ideea cu ceapa. Sunt suprafețe foarte mari de ceapă în România, dar încercăm să facem o anvelopă, oricum o să o limităm la anumită suprafață, pentru că foarte mulți fermieri din sectorul vegetal care au 1.000 de hectare, au început să pună 50-100 de hectare de ceapă. La o anumită suprafață, trebuie să mergem cu o subvenție și pe ceapă”.

Minitrul Agriculturii a mai adăugat că România produce multă ceapă însă suprafețele agricole sunt dispoporționale iar acest lucru trebuie rezolvat.

Viitorul Finanțărilor

Consultantul Marian Dumitrache a declarat pentru Emisiunea „Agricultura la Raport” despre importanța finanțării în agricultură. Dar și despre posibilele noi proiecte idei. Acesta a menționat și despre cele 2 programe cu oportunități de finanțare. Primul program este Start-Up Nation și al doilea este Femeia Antreprenor.

„Este un moment important pentru finanțările din acest an, pentru că pe lângă liniile clasice agricole de finanțare pe care le cunoaștem, există două alte oportunități de finanțare care au fost anunțate recent. Este vorba despre cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation și cea de-a doua ediție a programului Femeia Antreprenor. Amândouă sunt planificate să înceapă la jumătatea lunii mai cel mai devreme.

Ele pot fi privite ca o alternativă pentru fosta măsură 6.2, pentru acele investiții pe care le putem face în spațiul rural, cu finanțări mici de până la 40.000 de euro sau 50.000 de euro, care au cofinanțări mai mici decât ceea ce se practică în acest moment pe liniile agricole, respectiv 10% sau 15%. Programele acestea de finanțare pot fi accesate de către fermierii care vor să-și diversifice activitățile sau care vor să înceapă o activitate non-agricolă.

Foarte important este faptul că programele vor permite și înființarea unor unități mici de procesare alimentară. Ceea ce lipsește în momentul acesta în finanțările clasice din agricultură. Este vorba despre făbricuțe pentru procesarea laptelui, pentru procesarea fructelor, brutării, cofetării etc. Se pot realiza în mediul rural, dar la fel de bine pot fi făcute și în urban, nu este nicio limită în această privință.

Ca număr de finanțări ne așteptăm la cel puțin 1.000 de proiecte pentru Femeia Antreprenor și mult mai multe pentru Start-Up Nation” a declarat Marian Dumitrache, conform Daily Buisness.