Infofinanciar > Info > SUA trimit mai mulți militari în România. Crește și numărul avioanelor de luptă
Info

SUA trimit mai mulți militari în România. Crește și numărul avioanelor de luptă

SUA-trimit-multi-militari-România
Sursă foto: Rador

Conform unui anunț făcut de Ministerul Apărării Naționale, SUA trimit mai mulți militari în România. Aceștia vor întări efectivele de la Baza 86 aeriană Borcea.

Pentru a crește efectivul trupelor care realizează operațiuni de Poliție aeriană, SUA trimit mai mulți militari în România. Totodată a fost suplimentat și numărul avioanelor de luptă staționate pe teritoriul țării noastre.

Ministerul Apărării Naţionale a anunțat că un detaşament al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite din Europa a sosit deja. Detașamentul, compus din aproximativ 100 de militari, a fost amplasat în Baza 86 aeriană de la Borcea. Totodată, în baza militară au sosit și patru aeronave F-16 Fighting Falcon.

„Un detaşament al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon, au sosit vineri, 22 septembrie, în Baza 86 aeriană «Locotenent Gheorghe Mociorniţă» de la Borcea”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Apărării.

De ce trimit SUA mai mulți militari în România

Conform sursei citate, militarii americani sosiți vor executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită. Totodată, noul detașamtent american va efectua şi misiuni de antrenament în comun cu militari români. În cadrul acestora, vor participa şi aeronave F-16 Fighting Falcon din Forţele Aeriene Române, conform stiripesurse.ro.

Potrivit MApN, misiunile de poliţie aeriană şi de instruire desfăşurate în comun contribuie la creşterea capacităţii de reacţie şi descurajare. De asemenea, manevrele comune contribuie la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele ale SUA.

La finalul lunii iunie, SUA au anunțat că vor trimite în România o întreagă brigadă de luptă. Decizia de creștere a prezenței militare americane în țara noastră și în regiunea Mării Negre a fost anunțată de președintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid.

Potrivit anunțului Pentagonului, brigada de luptă va opera din România prin rotația permanentă a trupelor. În Polonia, SUA au o brigadă similară de tancuri.

Mai multe trupe americane în întreaga Europă

SUA își va crește prezența militară în Europa trimițând noi unități de apărare antiaeriană în Germania și Italia. Totodată, vor înființa o garnizoană permanentă în Polonia și vor trimite noi nave de război la bazele NATO din Spania.

„Aceste forțe reprezintă prima prezență permanentă a trupelor americane pe flancul estic al NATO. Ele vor spori capacitatea noastră de comandă și control”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

În Germania, SUA vor amplasa un cartier general al unei brigăzi de artilerie antiaeriană. Acestui ise va adăuga un batalion de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, un cartier general al unui batalion de sprijin logistic și un cartier general al unei brigăzii de geniu. Per total, efectivul va fi suplimentat cu 625 de militari americani.

Și în Italia SUA va înființa o baterie de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, care va fi deservită d 65 de militari. Totodată, în Spania, la baza NATO de la Rota a fost crescut numărul de distrugătoare US Navy la șase.