Infofinanciar > Lumea la zi > SUA instalează „senzori atomici” pe teritoriul Ucrainei! În caz de atac nuclear tactic se înregistrează toate datele
Lumea la zi

SUA instalează „senzori atomici” pe teritoriul Ucrainei! În caz de atac nuclear tactic se înregistrează toate datele

soldat (sursă foto: ap.com)
sursă foto: ap.com

Statele Unite ale Americii instalează o rețea de senzori în Ucraina pentru a detecta o posibilă explozie nucleară și explozii de radiații, au relatat într-un articol recent cei de la New York Times. Într-o declarație, Echipa de Sprijin pentru Urgențe Nucleare (NEST) a precizat că rețeaua de senzori atomici a fost instalată „în întreaga regiune” și va avea capacitatea de „a caracteriza mărimea, locația și efectele oricărei explozii nucleare”.

Se presupune că această mișcare ar „reteza” Rusiei orice oportunitate de a folosi arme nucleare în Ucraina fără a fi atribuită, se arată în raport. Senzorii vor servi, probabil, ca mijloc de descurajare, deoarece ar face ca factorii de decizie ruși să fie conștienți de faptul că Statele Unite pot expune utilizarea unei arme nucleare ca o operațiune sub pavilion fals, se arată în raportul citat în declarație.

Există bombe nucleare în Ucraina?

„Dacă o urgență nucleară ar avea loc în Ucraina, fie că ar fi vorba de o eliberare de radiații de la un reactor nuclear sau de o detonare a unei arme nucleare”, se arată în declarația celor de la NEST, atunci „analizele științifice ar fi furnizate rapid autorităților guvernamentale americane și centrelor de luare a deciziilor din Ucraina și din regiune pentru a lua a informate din punct de vedere tehnic echipajul specializat pentru a proteja sănătatea și siguranța publică”.

La începutul acestei săptămâni, șefa Administrației Naționale de Securitate Nucleară a SUA, Jill Hruby, a confirmat în cadrul unei mărturii în Congres că agenția sa, împreună cu Agenția Națională de Securitate (NSA), a instalat senzori în Ucraina pentru a detecta activitatea radiologică și a început deja să instruiască oamenii din Ucraina cu privire la modul de reacție în cazul unei explozii nucleare.

Orientul Mijlociu „fierbe”

Agențiile de informații americane ar fi descoperit în decembrie anul trecut că au fost reluate lucrările de construcție la o presupusă instalație militară chineză din Emiratele Arabe Unite (EAU). Această evoluție survine la un an după ce EAU a declarat că va opri proiectul de construcție din cauza îngrijorărilor exprimate de Statele Unite, a relatat Washington Post, citând documentele clasificate care au făcut obiectul unor scurgeri de informații.

Comunitatea de informații a Statelor Unite ar monitoriza îndeaproape mai multe evoluții care implică armata chineză în Emiratele Arabe Unite (EAU), inclusiv activitățile dintr-un port de lângă Abu Dhabi. Îngrijorarea provine din temerile că EAU, un partener tradițional, leagă relații de securitate mai puternice cu China.

Biden știa aceste date?

Raportul a precizat că aceste preocupări au fost detaliate în documente văzute de surse și coroborate de înalți funcționari din administrația Biden. În plus, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezența personalului militar chinez în jurul altor șantiere.  Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) urmărește o strategie militară globală ambițioasă care include stabilirea a cel puțin cinci baze în străinătate și a zece situri de sprijin logistic până în anul 2030, scrie publicația The EuroAsian Times.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.