Infofinanciar > Lumea la zi > Harta electorală din Alabama, blocată! Curtea Supremă a SUA continuă mișcarea
Lumea la zi

Harta electorală din Alabama, blocată! Curtea Supremă a SUA continuă mișcarea

sua
sursa blacknews.ro

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins marți o cerere a oficialilor din Alabama de a opri hotărârea unei instanțe inferioare care a respins o hartă electorală elaborată de republicani pentru că diminua influența alegătorilor de culoare, deschizând probabil calea pentru elaborarea unei noi hărți înainte de alegerile legislative din 2024.

Acțiunea instanței lasă intactă o decizie din 5 septembrie a unui grup de trei judecători federali din Birmingham, potrivit căreia harta aprobată de legislativul condus de republicani al statului pentru a stabili limitele celor șapte circumscripții ale Camerei Reprezentanților din Alabama a fost în mod ilegal părtinitoare față de alegătorii de culoare și trebuie redesenată.
Această hartă a fost elaborată după ce, în iunie, Curtea Supremă a blocat o versiune anterioară, tot pentru că slăbea puterea de vot a populației de culoare din Alabama.

Colegii democrați ai președintelui Joe Biden încearcă să recâștige controlul Camerei Reprezentanților la alegerile de anul viitor. În condițiile în care republicanii dețin o majoritate subțire de 222-212, bătălii judiciare precum aceasta contribuie la conturarea luptei pentru controlul Camerei.

Persoanele de culoare reprezintă 27% din populația statului Alabama, dar sunt majoritare în doar unul dintre cele șapte districte ale Camerei, așa cum au fost trasate de legislativul statului în ambele hărți pe care le-a aprobat de la recensământul din 2020. Circumscripțiile electorale sunt redesenate în fiecare deceniu pentru a reflecta schimbările de populație măsurate de un recensământ național. În majoritatea statelor, această redistribuire este realizată de partidul aflat la putere, ceea ce poate duce la manipularea hărților în scopuri partizane. În mai multe state se desfășoară litigii privind dreptul la vot care ar putea duce la noi hărți ale circumscripțiilor electorale.

Curtea Supremă, decizie finală

În iunie, Curtea Supremă a confirmat, prin decizia cu 5-4, un ordin al unei instanțe inferioare care le cerea legislatorilor statului să adauge un al doilea district al Camerei Reprezentanților cu o majoritate de culoare – sau aproape de aceasta – pentru a respecta legea istorică din 1965 privind drepturile de vot, care interzice discriminarea rasială în vot.

Alegătorii de culoare au tendința de a favoriza candidații democrați. Ca urmare a acestei hotărâri, legislativul a adoptat un plan care a crescut procentul de alegători de culoare într-un al doilea district al Camerei de la aproximativ 30% la 40%, ceea ce este încă mult sub o majoritate. Completul de trei judecători a decis că această nouă hartă nu a reușit să remedieze încălcarea Legii privind drepturile de vot prezentă în prima hartă și a ordonat unui specialist special – o parte independentă numită de o instanță – să elaboreze o nouă versiune, a treia, a hărții înainte de alegerile de anul viitor.

Cea mai recentă hartă elaborată de republicani a stârnit obiecții rapide din partea alegătorilor de culoare și a activiștilor pentru drepturile civile. Aceștia au declarat că planul nu a reușit să remedieze încălcarea Legii privind drepturile electorale identificată de Curtea Supremă și că a ridicat probleme în ceea ce privește garanția de protecție egală în fața legii, prevăzută de al 14-lea Amendament al Constituției SUA.

Harta din Alabama a concentrat un număr mare de alegători de culoare într-un singur district și i-a repartizat pe ceilalți în districte în număr prea mic pentru a forma o majoritate.

Planuri

Decizia Curții Supreme din iunie a fost redactată de președintele conservator al Curții Supreme, John Roberts, și a fost completată de cele trei judecătoare liberale ale Curții, Sonia Sotomayor, Elena Kagan și Ketanji Brown Jackson. Judecătorul conservator Brett Kavanaugh s-a alăturat hotărârii într-o opinie separată.

Litigii conservatoare reușiseră să convingă Curtea Supremă să limiteze domeniul de aplicare a Legii privind dreptul la vot în câteva hotărâri anterioare importante, scrie Reuters.

Hotărârea din 2013 a Curții Supreme într-un alt caz din Alabama a anulat o parte esențială care stabilea care state cu istoric de discriminare rasială aveau nevoie de aprobarea federală pentru a modifica legile privind votul. Într-o hotărâre din 2021, prin care au aprobat restricțiile electorale din Arizona, susținute de republicani, judecătorii au făcut mai dificilă dovedirea încălcărilor în temeiul unei dispoziții din Legea privind drepturile de vot care vizează contracararea măsurilor de vot bazate pe prejudecăți rasiale.