Infofinanciar > Info > Stimulente financiare pentru angajare în România. Puțini știu de aceste beneficii oferite de stat
Info

Stimulente financiare pentru angajare în România. Puțini știu de aceste beneficii oferite de stat

Stimulente financiare pentru angajare în România (Sursă foto: ObservatorNews)
Sursă foto: observatornews.ro

Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de diferite stimulente financiare din partea statului dacă se angajează.

De exemplu, pentru un loc de muncă situat la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliu, aceștia pot primi o primă de instalare în valoare de 13.000 de lei sau pot opta să li se acopere o parte din chirie și utilități.

Stimulente financiare pentru angajare în România

În ultimul an, doar puțin peste 2.600 de persoane au beneficiat de acești bani. Nu toți cei în căutare de angajare sunt conștienți de existența acestor stimulente.

La finele anului trecut, numărul șomerilor din România depășea 230.000, dintre care peste 160.000 se aflau în mediul rural. Aproape 50.000 dintre aceștia erau tineri cu vârsta de până în 29 de ani, fără un loc de muncă. În ciuda nevoii mari de angajați în aproape toate sectoarele economiei.

Pentru a încuraja șomerii să se angajeze, statul oferă diverse stimulente financiare sub formă de prime. Prima de activare, acordată șomerilor neîndemânzați înregistrați în evidențele statului cu cel puțin 30 de zile înainte de a găsi un loc de muncă pentru o perioadă de cel puțin trei luni. Este în valoare de 1.000 de lei.

Subvenție de 0,5 lei pe kilometru pentru șomeri

Alte stimulente includ prima de inserție, acordată absolvenților care se înscriu în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la absolvire și găsesc un loc de muncă în acest interval. Această primă este de trei ori valoarea indicatorului social de referință, care este 598 de lei.

Șomerii care își găsesc locuri de muncă la o distanță mai mare de 15 kilometri de casă pot primi o subvenție de 0,5 lei pe kilometru. Nu mai mult de 55 de lei pe zi pentru a-și acoperi costurile de transport. Alternativ, aceștia pot opta pentru o primă de instalare în valoare de 12.500 de lei dacă distanța este mai mare de 50 de kilometri.

Aceste stimulente nu sunt bine cunoscute, fapt dovedit de numărul redus de beneficiari. Puțin peste 2.600 de persoane în prezent. În România, sunt oficial disponibile peste 45.000 de locuri de muncă, conform stirileprotv.ro.