Infofinanciar > Info > Statul român nu are bani pentru majorările promise la pensii și salarii. FMI continuă vizita în țara noastră
Info

Statul român nu are bani pentru majorările promise la pensii și salarii. FMI continuă vizita în țara noastră

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. sursa foto: Capital.ro
Sursa foto: Capital.ro

Fondul Monetar Internațional (FMI) desfășoară în prezent o vizită crucială în România, concentrându-se pe discuții la nivel înalt la Ministerul Muncii. În această rundă de întâlniri, experții internaționali, condusți de reprezentanți ai FMI, se consultă cu ministrul Simona Bucura Oprescu și echipele tehnice.

Aceste discuții survin în contextul unor recomandări emise de FMI în urma vizitei efectuate anul trecut. Unul dintre punctele de interes major este recalcularea pensiilor.

Statul român nu are bani pentru majorările promise la pensii și salarii

FMI a sugerat că acest proces ar trebui implementat în etape pentru a reduce presiunea financiară asupra bugetului național.

Recalcularea pensiilor a devenit un subiect central în discuțiile dintre delegația FMI și autoritățile române.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța acestei inițiative, evidențiind necesitatea unei abordări echitabile și sustenabile a sistemului de pensii.

Desigur, acest proces este complex, dar guvernul român a asigurat că va finaliza recalcularea până la finalul lunii august. În paralel cu recalcularea pensiilor, FMI a prezentat și noi recomandări pentru România.

Acestea includ eșalonarea recalculării pensiilor în mai multe tranșe și introducerea unui impozit progresiv pe salarii, cu o cotă maximă de 25% pentru veniturile care depășesc 8.000 de lei. De asemenea, FMI a sugerat implementarea unei singure cote de TVA în țară.

Impozitul progresiv și recalcularea eșalonată a pensiilor

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a subliniat că vizita delegației FMI în România este o rutină anuală.

În plus, el a oferit o perspectivă asupra altor recomandări propuse de FMI. Precum impozitul progresiv și recalcularea eșalonată a pensiilor. Aceste măsuri sunt văzute ca un efort de a îmbunătăți ratingul țării și de a gestiona deficitul balanței comerciale.

Recomandările FMI pentru România sunt menite să abordeze provocările economice. Și să contribuie la consolidarea poziției țării în cadrul pieței internaționale.

Măsurile propuse reflectă preocuparea pentru sustenabilitatea sistemului de pensii și pentru echilibrarea bugetului național într-un mod care să sprijine dezvoltarea economică durabilă.

Este important să se continuie dialogul între autorități și reprezentanții FMI pentru a găsi soluții optime. Și pentru a asigura că reformele propuse sunt implementate eficient, conform realitatea.net.