Infofinanciar > Info > Statul oferă 330 de lei gratis! Care sunt condițiile pentru a beneficia de acești bani
Info

Statul oferă 330 de lei gratis! Care sunt condițiile pentru a beneficia de acești bani

salariul mediu net
Sursa foto: arhiva companiei

Românii care au împlinit o vârstă anume pot beneficia de 330 de lei din partea statului gratuit. Banii se oferă pentru o perioadă de șase luni. Însă, este nevoie ca acestea să facă parte dintr-o anumită categorie ce se încadrează la ANOFM.

După cum au transmis reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cei care au absolvit promoția 2024 au posibilitatea de a primi o indemnizație de șomaj. Valoarea acesteia este de 330 de lei. Banii se oferă timp de șase luni. Însă, este necesar să îndeplinească anumite condiții și să se înregistreze la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă într-un interval de 60 de zile de la terminarea cursurilor.

Condiții pentru absolvenți

Este necesar ca absolvenții să îndeplinească mai multe condiții pentru a beneficia de acești bani. Printre acestea se regăsesc:

– Să nu fi găsit un loc de muncă adecvat pregătirii lor în decurs de 60 de zile de la absolvire;

– Să se înregistreze la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă din raza domiciliului lor în termenul specificat;

– Să nu realizeze venituri care depășesc valoarea ISR;

– Să nu îndeplinească condițiile de pensionare.

Documentele necesare

Reprezentanții ANOFM au transmis și care sunt documentele necesare pentru a se putea înregistra în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.

Mai exact, este necesar actul de identitate. La acesta se mai adaugă și actele de studii și de calificare în original. Nu în ultimul rând se va mai depune și un curriculum vitae conform modelului comun european. Dar și declarații pe propria răspundere privind starea lor de sănătate și lipsa unui loc de muncă.

Mai mulți bani pentru tineri

Potrivit unui anunț al reprezentanților Ministerului Muncii, în acest an se vor acorda stimulente financiare pentru tinerii șomeri care se vor angaja. Țara noastră are de-a face cu o criză a forței de muncă. La acest lucru se mai adaugă și un număr mare de tineri care nu muncesc sau care au renunțat la studii de la o vârstă mică.

Stimulentul de 1.000 de lei este oferit tinerilor șomeri neindemnizați. De asemenea, Ministerul Muncii oferă o primă de inserție de 1.794 de lei pentru absolvenții înregistrați la ANOFM care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Jumătate din această primă se acordă la angajare. Iar cealaltă jumătate după 12 luni.

Prime de mobilitate

Ministerul Muncii a anunțat că, în acest an, va oferi mai multe prime de mobilitate. Printre acestea se numără:

– Prima de încadrare: maximum 55 de lei pe zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu.

– Prima de instalare: 12.500 de lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul deoarece și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

– Prima de relocare: 900 de lei pe lună, timp de 36 de luni, pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire. Dar nu mai mult de 900 de lei. Asta pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, informează bzi.ro