Infofinanciar > Lumea la zi > Statul dă cadou 100 de euro de ziua de naștere
Lumea la zi

Statul dă cadou 100 de euro de ziua de naștere

Euro sare de 5 lei la cursul BNR (sursă foto: cancan.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Metodele de susținere a tinerilor sunt tot mai diverse și inovatoare. De exemplul, statul le dă cadou 100 de euro atunci când împlinesc 18 ani. Nu peste tot și nu oricui.

Un cadou de 100 de euro de ziua de naștere primesc tinerii din Germania care împlinesc anul acesta 18 ani. Este jumătate din suma acordată anul trecut, în aceleași condiții.

Banii dăruiți de stat nu se înmânează în numerar și nici nu sunt băgați pe cardurile personale. Cei 100 de euro ajung la destinatari prin intermediul KulturePass, un voucher special conceput pentru programul guvernului german. Astfel suma este destinată să îi ajute pe tineri să își îmbogățească experiențele culturale. Practic, cu acești bani oferiți de stat, tinerii își vor putea cumpăra cărți, bilete la cinema, concerte sau muzee. Banii vor începe să fie virați începând din luna martie a acestui an.

Anul trecut, aproximativ 320.000 de tineri germani s-au înscris pentru acest program. Însă mai puțin de jumătate, respectiv, doar 113.000 au utilizat deja voucherul. Asta, deși suma era dublul celei acordate în 2024, adică 200 de euro.

Anul acesta, aproximativ 750.000 de tineri sunt în situația de a beneficia de acest cadou. Deși interesul a fost la jumătate în 2023, statul german consideră că proiectul s-a dovedit un succes. Ca urmare a decis nu doar că va continua și în 2024, ci îi va include și pe cei cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

Și Spania își premiază tinerii

Și Spania are în plan să ofere tinerilor de 18 ani un cadou financiar. Acesta este considerabil mai mare, valoarea avută în vedere fiinde de 20.000 de euro. Proiectul de lege are ca scop ajutarea tinerilor aflați la început de drum.

Propunerea legislativă a fost formulată de Yolanda Diaz, ministrul de stânga al Muncii din Spania. Proiectul presupune implementarea unei scheme menite să combată inegalitățile sociale. Concret, feicare tânăr din țară va primi suma de 20.000 de euro atunci când atinge vârsta de 18 ani.

Și în acest caz, banii nu pot fi folosiți decât în anumite scopuri bine definite. De exemplu, suma poate fi folosită pentru plata studiilor universitare sau formarea profesională. Dar este admisă utilizarea lor și pentru lansarea unei afaceri.

În România, banii se dau cu împrumut

Statul român încă nu a ajuns sa facă asemenea cadouri tinerilor. Există însă programele Student Invest și Family Start, care continuă și în 2024.

Programul Student Invest este destinat celor care urmează studii superioare. Aceștia pot obține un credit pentru plata studiilor, a chiriei sau a materialelor de studiu, dar şi pentru nevoi personale. Dobânda este 100% subvenţionată de stat. Suma maximă pe care o pot lua studenţii este de 75.000 de lei pe 10 ani.

Programul Family Start se adresează persoanelor căsătorite sau care urmează să-şi întemeieze o familie. Credit poate fi folosit pentru un avans de locuinţă, o maşină, cheltuieli de nuntă şi  alte nevoi personale. Dobânda este 75% subvenţionată de stat. Suma maximă care poate fi obţinută este de 150.000 de lei pe 10 ani, conform romaniatv.