Infofinanciar > Info > Statul acordă zeci de milioane de lei pentru vechituri! Condițiile programului Rabla pentru electrocasnice
Info

Statul acordă zeci de milioane de lei pentru vechituri! Condițiile programului Rabla pentru electrocasnice

Rabla sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Ediția din anul acesta a programului Rabla pentru electrocasnice va începe pe data de 17 iunie. Aceasta va fi în mai multe etape, prima încheindu-se pe 14 iulie, conform ministrului mediului. Tot el a mai spus că programul Rabla va începe așa târziu pentru ca oamenii să aibă suficient timp să se documenteze pentru a decide exact ce-și vor achiziționa. Vor exista și câteva modificări anul acesta.

Bugetul în anul 2022 pentru programul Rabla va fi mai mare decât cel de anul trecut. În 2021, foarte mulți oameni și-au luat vouchere, însă nu le-au folosit. S-au utilizat doar 40 de milioane de lei, puțin peste jumătatea bugetului de 75 de milioane de lei alocat anul trecut. Cei de la Mediu ar dori ca gradul de utilizare să fie apropiat de 100% în acest an. Conform Hotnews, cea de-a doua etapă a programului va fi la final de 2022.

Prima sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice va începe pe 17 iunie. Ministrul Tánczos Barna face trimiteri la trendul neobișnuit din 2021 când multe persoane s-au înscris în program, însă ele nu au folosit voucherele. „Probabil că oamenii nu s-au documentat. Anul acesta le dăm posibilitatea să facă acest lucru și să afle ce aparate sunt mai eficiente.”

Apar noi schimbări

Cea mai importantă schimbare este cea care legată de vouchere. Ele trebuie transformate în cumpărături în maxim 7 zile, în loc de 15 cum era anul trecut.

„Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient, iar cine s-a documentat și s-a decis trebuie să meargă în cel mult 7 zile să valorifice acest cupon prin care să reducă prețul de cumpărare.”, spune ministrul.

Condiția a apărut ca urmare a ratei scăzute de utilizare a voucherelor în 2021.

O altă schimbare este că NU se va mai putea solicita în diverse sesiuni vouchere pentru același tip de echipament. „Au fost persoane care, practic, ocupând un loc în prima etapă, nu au lăsat alți cetățeni să se înscrie în program: au solicitat voucher, nu l-au valorificat și au revenit și în a doua etapă pentru același lucru.”.

Programul pentru sesiune Rabla

Prima ediție va începe pe 17 iunie, la ora 10:00. Va fi o săptămână de înregistrare a beneficiarilor: oamenii va trebui să-și facă în platforma electronică conturi. Urmează 3 etape de solicitare a voucherelor.

Etapa 1: 25 iunie- 1 iulie: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere- buget de 25 de milioane de lei

Etapa 2: 1 iulie- 7 iulie: tablete și laptop-uri- buget de 10 milioane de lei

Etapa 3: 8 iulie-14 iulie: aparate de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare de rufe- buget de 15 milioane de lei

Bugetul total pentru prima sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice este de 50 de milioane de lei. Valoarea voucherelor este următoarea: 500 lei: laptop-uri; 400 lei: mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, mașini de spălat vase, frigidere, uscătoare de rufe; 300 lei: tablete; 200 lei: aspiratoare.

Programul nu se mai concentrează pe televizoare

Ministrul Barna a pus că programul nu trebuie să se concentreze pe televizoare și că cele mai mari consumatoare de energie sunt aparatele de aer condiționat și alte aparate masive.

„Am eliminat televizoarele pentru că riscăm să transformăm acest program într-un program doar pentru ele. Cred că anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare. Succesul programului nu se poate măsura în numărul de TV-uri cumpărate.”

„Succesul programului ar trebuie să se măsoare în numărul de lăzi frigorifice sau frigidere cumpărate. Nu cred că un astfel de program trebuie să se concentreze pe televizoare, ci pe echipamente ce ajută gospodăriile să consume mai puțin. Pe acele echipamente se va concentra programul.”, a mai declarat acesta.