Infofinanciar > Info > Statul acordă peste 26 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului AI! Vor beneficia de suport 18 instituții publice
Info

Statul acordă peste 26 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului AI! Vor beneficia de suport 18 instituții publice

Sebastian Burduja, Sursă foto: CursDeGuvernare
Sursă foto: CursDeGuvernare

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a semnat pe data de 30 mai un contract de finanțare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), astfel încât să fie posibilă implementarea robotizării în administrația centrală. Proiectul ar urma să fie finalizat la finele anului 2025. 

Valoarea totală a proiectului de sprijinire a automatizării proceselor de lucru robotice și a inteligenței artificiale este de peste 107 milioane de lei, fără TVA, adică 21,9 milioane de euro.  

Fondurile acestea ar urma să fie alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care se vor adăuga un total de peste 4 milioane de euro, care reprezintă valoarea neeligibilă de TVA. 

Se urmărește sprijinul dezvoltării transformărilor digitale 

„Cred, și am afirmat în numeroase ocazii, că un stat digitalizat este unul prietenos cu cetățeanul. Prin acest program finanțat prin PNRR creăm un mecanism de implementare pentru automatizarea proceselor în administrația publică, practic ne conectăm la viitor. Folosirea inteligenței artificiale și a roboților face munca funcționarilor publici mai ușoară.  

Din perspectiva cetățeanului, acesta va câștiga timp, prelucrarea cererilor fiind mult mai rapidă. Acest lucru este valabil și pentru agenții economici. Nu în ultimul rând, programul va duce la îmbunătățirea interacțiunii dintre cetățeni și mediul de afaceri cu autoritățile și instituțiile publice”, a afirmat Sebastian Burduja. 

Astfel, obiectivele generale ale proiectului ar urma să fie acordarea de sprijin pentru transformarea digitală, pentru creșterea productivității li rezilienței și pentru reducerea erorilor și a timpului de prelucrare a cererilor cetățenilor adresate autorităților publice. 

Aceste obiective ar urma să fie atinse prin adoptarea de soluții către automatizarea proceselor de lucru robotice (RPA), automatizarea sarcinilor laborioase și a celor repetitive și bazate pe norme. 

18 instituții vor beneficia de suport 

Cei peste 26 de milioane de euro se vor duce către 18 instituții publice din administrația centrală. În cele 18 instituții au fost implementate soluții de sprijinire a automatizării proceselor de lucru robotice și promovarea inteligenței artificiale, sunt beneficiarele acestui proiect. 

Acum doar câteva zile, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a anunțat că a fost lansată prima platforma digitală care permite folosirea unui singur set de credențiale pentru a accesa toate platformele furnizate online de către statul român, RoeID. 

„Lansăm prima versiune, o versiune beta, o versiune de testare pentru identitatea digitală. Este un proiect vital, este un pas pe care România trebuia să-l facă la începutul procesului de transformare digitală. Este un pas care va permite practic românilor să aibă un singur set de credenţiale – utilizator, parolă – în raport cu platformele furnizate de statul român în mediul online, de la ghişeul.ro, până la spaţiul privat virtual al ANAF-ului, hub-ul de servicii al MAI-ului, chiar până la nivelul de Primării sau Consilii judeţene care oferă platforme online, potrivit unui comunicat de presă publicat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Este important să vă spunem că această aplicaţie, ROeID, este disponibilă pe dispozitivele android. În acest moment, românii o pot descărca. Până la finalul săptămânii, estimăm că va fi disponibilă şi pe dispozitivele Apple“, a informat, într-o conferinţă de presă, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.