Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (17): Cum arată ratele reale ale dobânzilor pe țări
Esential

Lumea în cifre (17): Cum arată ratele reale ale dobânzilor pe țări

Lumea în cifre (17): Cum arată ratele reale ale dobânzilor pe țări
sursa foto visualcapitalist.com

Ratele dobânzilor joacă un rol crucial în economie, deoarece afectează consumatorii, întreprinderile și investitorii deopotrivă. Ele pot avea implicații semnificative asupra capacității oamenilor de a accesa credite, de a gestiona datoriile și de a cumpăra bunuri mai scumpe, cum ar fi mașini și case.

Acest grafic utilizează date de la Infinity Asset Management pentru a vizualiza ratele reale ale dobânzilor (ex ante) din 40 de economii majore ale lumii, prin scăderea inflației preconizate pentru următoarele 12 luni din ratele nominale actuale. Ratele nominale ale dobânzilor vs. ratele reale ale dobânzilor
Ratele nominale ale dobânzii se referă la rata la care pot fi împrumutați sau împrumutați bani la valoarea nominală, fără a lua în considerare alți factori, cum ar fi inflația.

Rata reală

Între timp, rata reală a dobânzii este rata nominală a dobânzii după luarea în considerare a inflației, reflectând costul real al împrumuturilor sau al creditării. Ratele reale ale dobânzii pot fluctua în timp și sunt influențate de diverși factori, cum ar fi inflația, politicile băncilor centrale și creșterea economică. De asemenea, acestea pot influența creșterea economică prin afectarea deciziilor de investiții și de consum.

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), de la jumătatea anilor 1980, ratele reale ale dobânzilor din mai multe economii avansate au scăzut constant.


Începând cu martie 2023, Brazilia are cea mai mare rată reală a dobânzii dintre cele 40 de economii majore prezentate în acest set de date.

Mai jos analizăm situația Braziliei, împreună cu datele celorlalte patru economii majore cu cele mai mari rate reale din setul de date:

În general, țările cu rate ridicate ale dobânzii oferă investitorilor randamente mai mari pentru investițiile lor, dar vin și cu riscuri mai mari din cauza volatilității economiilor și a instabilității politice.
Mai jos sunt prezentate cele cinci țări din setul de date cu cele mai mici rate reale:

Hiperinflația, așa cum s-a văzut în Argentina, poate duce la anomalii atât în ceea ce privește ratele reale, cât și cele nominale, cauzând probleme pentru economia și sistemul financiar al țării în general.

După cum puteți vedea mai sus, cu o rată nominală a dobânzii de 78%, ratele reale ale dobânzii din Argentina rămân cele mai scăzute de pe planetă din cauza unei rate anuale de inflație uluitoare de peste 100%.

Perspective privind ratele dobânzilor

Inflația în creștere și politica monetară mai strictă au dus la creșteri rapide ale ratelor nominale ale dobânzii în ultima vreme în multe țări.

Cu toate acestea, analiza FMI sugerează că majorările recente ar putea fi temporare.

Potrivit fondului, este probabil ca băncile centrale din economiile avansate să relaxeze politica monetară și să readucă ratele dobânzilor la nivelurile de dinainte de pandemie atunci când inflația va fi ținută sub control.

Mâine: Care este cel mai important aspect al planificării pensionării? Dacă ați spus finanțe, probabil că aveți dreptate. Dar v-ați gândit vreodată unde este cel mai bun loc pentru a vă pensiona? A fi strategic în ceea ce privește locația poate avea un mare impact asupra calității vieții dumneavoastră și, poate, vă poate ajuta economiile să meargă un pic mai departe.

Pentru a vă ajuta să o descompuneți, am vizualizat datele de la platforma de finanțe personale, WalletHub, care a clasificat cele mai bune state americane pentru pensionare începând cu 2023.