Infofinanciar > Info > Statistica zilei: Autorizațiile de construire eliberate pentru clădiri sunt în scădere în august 2023
Info

Statistica zilei: Autorizațiile de construire eliberate pentru clădiri sunt în scădere în august 2023

Autorizatii pentru construirea cladirilor sursa foto arhiva companiei
Sursa foto arhiva companiei

Institutul Național de Statistică a făcut publice datele despre ce autorizații de construire au fost eliberate pentru clădiri în luna august a anului curent. Acestea au fost în scădere cu 23% comparativ cu numărul celor eliberate în aceeași perioadă a anului trecut.

Autorizațiile eliberate în luna august au fost cu 1,9% în creștere față de cele eliberate în luna iulie a anului curent. Numărul acestora a fost de 3.115. Din totalul acestora, un procent de 68,1% a fost reprezentat de autorizații de construire pentru zona rurală.

Autorizații de construire, în scădere

În primele opt luni ale acestui an, au fost eliberate 23.3111 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Acest număr este în scădere cu 23,9% comparativ cu numărul autorizațiilor emise în primele opt luni ale anuli precedent.

„În luna august 2023 se evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu luna precedentă (+59 autorizaţii). În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+62 autorizaţii), Sud-Muntenia (+45), Bucureşti-Ilfov (+36) şi Nord-Est (+27). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-42 autorizaţii), Centru (-36), Sud-Vest Oltenia (-28) şi Vest (-5)”, se arată în comunicatul emis de Institutul Național de Statistică.

În luna august, au fost eliberate 541 de autorizații de construire pentru clădirile nerezidențiale. Acest număr a fost mai mic cu 1,3% comparativ cu cel înregistrat pentru luna iulie a anului 2023. Suprafața utilă totală a fost de 226.982 mp.

De asemenea, trebuie menționat faptul că în august 2023 a fost înregistrată și o scădere a suprafeței utile la autorizațiile de construire ce au fost eliberate pentru clădirile nerezidențiale.

Situația autorizațiilor din ultimul an

Comparativ cu luna august a anului 2022, aceeași lună a anului curent a înregistrat o reducere de eliberare a autorizațiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidențiale. De asemenea, s-a înregistrat și o scădere a suprafeței utile cu 31,7%.

Anul acesta, în august, și în cazul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădirile nerezidențiale s-a înregistrat o scăderre de 14,8%. Totuși, în ceea ce privește suprafața utilă totală a fost o majorare de aproape 5% comparativ cu suprafața din luna august 2022.

Autorizația de construire reprezintă actul de autoritate al administrație locale. În baza acestuia se asigură aplicarea măsurior prevăzute de lege. Acestea se referă la amplasarea, proiectarea, executarea și funcționarea construcțiilor.

În luna august a anului 2022, numărul locuințelor din clădirile rezidențiale autorizate s-a situat la valoarea de 10.481. În luna aprilie a anului curent, a fost înregistrat cel mai mic număr al locuințelor în perioada august 2022-august 2023. Numărul emis în luna aprilie a fost de 4.996. De atunci, au început să fie mai multe locuințe. Acest lucru s-a întâmplat până în luna august când s-a resimțit o scădere, fiind la un număr de 6.474. În iulie, numărul locuințelor se situa la 8.056, conform datelor Institutului Național de Statistică.