Infofinanciar > Info > Statistica zilei: A crescut numărul turiștilor în luna iulie în România
Info

Statistica zilei: A crescut numărul turiștilor în luna iulie în România

Turiști Sursa foto A good magazine
Sursa foto A good magazine

Luna iulie a acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, a fost mult mai bună pentru turism. Sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, inclusiv apartamente și camere de închiriat s-au majorat cu 7,3 puncte procentuale. De asemenea și înnoptările au crescut cu un procent de 7,4%.

Tot în luna iulie a acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, sosirile vizitatorilor străini la punctele de frontieră au crescut. Majorarea înregistrată a fost de 22,8%. Totodată și plecările în străinătate ale vizitatorilor români au suferit modificări. Acestea au crescut cu 8,0%.

Mai multe sosiri

În luna iulie, sosirile care au fost raportate în structurile de primire turistică au crescut. Sunt luate în considerare și apartamentele și camerele de închiriat. Mai exact, în luna iulie a acestui an, s-au înregistrat 1771,3 de mii de persoane, adică o creștere cu 7,3%, în comparație cu aceeași lună a anului 2022.

Din acest număr total de sosiri, în luna iulie, 86,7% au fost români. Sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare a reprezentant 13,3%.

Și în cazul înnoptărilor în  structurile de primire turistică, inclusiv în apartamente și în camere de închiriat, s-au înregistrat creșteri. Concret, în luna iulie a acestui an s-au înregistrat 4367,7 mii de înnoptări. Cu 7,4% mai mult în comparație cu luna iulie a anului 2022.

Din acest număr total care a fost înregistrat, înnoptările românilor au reprezentat 89% din total. Înnoptările turiștilor străini în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat restul de 11%.

Durata medie a șederii pentru turiștii români în luna iulie a acestui an a fost de 2,5 zile. Cea a turiștilor străini a fost mai mică, de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică, în luna iulie a acestui an  a fost de 39,8% pe total structuri de cazare turistică, în care sunt incluse și apartamente și camere de închiriat. Acesta a crescut cu în  1,1 puncte procentuale comparativ cu luna iulie a anului trecut.

Vizitatorii străini în România

Și numărul turiștilor străini care au fost înregistrați la punctele de frontieră a crescut. În luna iulie a acestui an au fost raportate 1753,7 mii persoane. Asta înseamnă că procentul a crescut cu 22,8% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Totuși, și numărul turiștilor români care au plecat în străinătate s-a majorat. Mai exact, la punctele de frontieră s-au înregistrat 1968,7 mii persoane în luna iulie a acestui an. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, acestea au crescut cu 8%, conform datelor de la INS.

Primele luni

În perioada 1 ianuarie 31 iulie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o creștere cu 14,7% pentru sosirile raportate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamentele și camerele de închiriat. Din aceste valori, numărul turiștilor români a reprezentat 84,2%. Înregistrările turiștilor străini au reprezentat 15,8%, arată datele unui raport publicat de Institutul național de Statistică.