Infofinanciar > Info > Statistica zilei: 0,8% creștere a producției industriale în primele patru luni ale anului
Info

Statistica zilei: 0,8% creștere a producției industriale în primele patru luni ale anului

Statistica zilei: 0,8% creștere a producției industriale în primele patru luni ale anului
Sursa foto: Arhiva companiei

Producția industrială s-a majorat, în primele patru luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Este vorba despre o creștere cu 0,8% ca serie brută și cu 0,2% ca serie ajustată care ia în considerare numărul de zile lucrătoare și sezonul. Aceste date aparțin Institutului Național de Statistică.

Crește industria prelucrătoare, scade producția de energie electrică și termică

În cele patru luni ale anului 2024, pe serie brută, industria prelucrătoare s-a majorat cu 1,9%. În schimb, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a cunoscut o scădere de 5,3%. În aceeași situație de află și industria extractivă care și aceasta a scăzut cu 0,5%.

Pentru seria ajustată conform numărului de zile lucrătoare și de sezon, în intervalul 1 ianuarie-30 aprilie 2024, în comparație cu același interval de anul trecut, producția industrială a crescut până la 0,2%. Această creștere a avut susținere din partea industriei prelucrătoare (+1,2%). Pe de altă parte, producția și furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au diminuat cu 6,2% în această perioadă. În aceeași categorie se află și industria extractivă, care a scăzut cu 0,5%.

Producția industrială, mai mică în aprilie 2024

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în luna aprilie 2024, producția industrială a cunoscut o scădere. În comparație cu luna martie, de 2,1%, fiind vorba despre seria brută. Acest lucru s-a datorat scăderilor din acestei trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care a înregistrat o scădere de 16,7%. Pe urmă, industria extractivă, cu o reducere de 0,3%, și nu în ultimul rând industria prelucrătoare care este pe minus cu 0,1%.

Totodată, producția industrială, serie ajustată din punct de vedere al numărului de zile lucrătoare și de sezon, s-a micșorat în comparație cu luna anterioară cu 1,3%. Acest lucru s-a întâmplat din cauza scăderilor de producție și furnizare a energiei electrice, termice, apei calde și aerului condiționat. Scăderea a fost de 4,3%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 1,5%. Pe de altă parte, industria extractivă s-a majorat cu 3,5%.

Față de luna aprilie a anului 2023, producția industrială (seria brută) a cunoscut o creștere de 12,1%. Acest lucru se datorează creșterilor din industriile prelucrătoare și extractive. Ele au avut creșteri de 16,9%, respectiv 5,0%. La polul opus, producția și furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a avut parte de o scădere de 14,7%.

În ceea ce privește seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezon, producția industrială a crescut. În comparație cu luna aprilie a anului 2023. Aceasta s-a majorat cu 3,6 procente. Și în acest caz, majorarea se datorează creșterilor din industriile prelucrătoare și extractive. Cele două au înregistrat creșteri de 6,4%, respectiv 3,9%. Pe de altă parte, producția și furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 14,8%, potrivit Economica.NET