Infofinanciar > Info > Statistică INS: În România sunt cele mai ieftine prețuri la alimente din UE
Info

Statistică INS: În România sunt cele mai ieftine prețuri la alimente din UE

Vor crește prețurile în industria prelucrătoare, comerț și construcții
sursa foto europafm.ro

România are cele mai ieftine prețuri la alimente din UE. Se pare că țara noastră se situează bine la categoria costuri de consum. Dar, românii se plâng constant de tarifele care au explodat pentru produse și servicii. Cele mai mari creșteri înregistrate fiind în cazul alimentelor.

Dar, potrivit unor statistici INS (Institutul Național de Statistică), România are printre cele mai mici prețuri din cadrul Uniunii Europene (UE). În 2022, țara noastră a avut cele mai mici prețuri la alimente dintre toate statele membre.

Puterea de cumpărare în România

Institutul Național de Statistică a publicat vineri, 19 ianuarie, o analiză a prețurilor. Această analiză arată că cel mai scăzut nivel al prețurilor bunurilor și serviciilor de consum a fost înregistrat în Bulgaria și România. Aceste țări au avut cele mai mici prețuri la alimente dintre statele membre în anul 2022. Tarifele fiind cu 41% mai mici decât media UE.

Potrivit INS, Eurostat a calculat datele în decembrie 2023 folosind informații privind prețurile de consum. Care au fost colectate de națiunile participante pentru o clasificare comună a bunurilor și serviciilor comparabile din cele 36 de țări europene. De asemenea, la nivelul calculului au fost luate în considerare elementele de cheltuieli din PIB și alte informații de bază. Care au fost transmise conform prevederilor UE.

Danemarca, cele mai mari prețuri din UE

Indicii nivelului prețurilor arată câte unități dintr-o anumită monedă sunt necesare în diferite țări pentru a achiziționa un volum identic de bunuri și servicii. În 2022, media la nivelul UE pentru bunuri de consum și servicii a fost de 100 de euro. Cea mai mare sumă a trebuit să o plătească cetățenii din Danemarca, cu 149 de euro. În timp ce în România și Bulgaria, sumele au fost sub medie, de 59 de euro.

Bulgaria și România au înregistrat în 2022 cel mai scăzut nivel al prețurilor bunurilor și serviciilor de consum dintre statele membre. Cu 41% mai puțin decât media UE. Aceste țări au fost urmate de Polonia, care se află cu 39% sub media UE. Pe de altă parte, cele mai mari prețuri de consum au fost regăsite în Danemarce (49% peste media UE). Fiind urmată de Irlanda (42% peste media UE) și Luxemburg (37% peste media UE).

Principalele grupe de bunuri și servicii

Pe baza datelor Eurostat, România are cel mai mic preț pentru „Alimente și băuturi nealcoolice” (72%), urmată de Polonia (73%). La polul opus, Danemarca și Luxemburg au cel mai ridicat nivel de preț pentru acest grup de produse (121%).

Bulgaria înregistrează cele mai mici tarife pentru mai multe grupe de bunuri și servicii. Cele trei categorii cu cele mai mici niveluri de preț sunt „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%) și „Întreținere casnică, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%). Polonia este următoarea țară cu cele mai scăzute niveluri de preț pentru aceste categorii.

Pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (71%), Bulgaria și România au cele mai scăzute tarife din UE. Ungaria este cel mai ieftin stat la categorie „Transport”, conform Economedia .