Infofinanciar > Info > Sondaj de opinie: Câți români își doresc ieșirea țării din UE? Susținerea față de liderii europeni este în declin
Info

Sondaj de opinie: Câți români își doresc ieșirea țării din UE? Susținerea față de liderii europeni este în declin

Europenilor le-a scăzut încrederea și în guvernele naționale, și în UE
sursă foto dreamstime

Conform ultimului sondaj, românii sunt încrezători în Uniunea Europeană, atât ca proiect, cât și ca instituție, însă nu au încredere în liderii acesteia. Potrivit aceluiași sondaj, susținătorii „RO-EXIT” reprezintă o minoritate.

Conform celui mai recent sondaj Avangarde, Uniunea Europeană se bucură de o încredere puternică din partea românilor, în timp ce susținătorii „RO-EXIT” reprezintă doar 13%. Cu toate acestea, sondajul arată că liderii UE din Bruxelles și Strasbourg nu se bucură de aceeași încredere din partea cetățenilor români.

Românii nu ar vota ieșirea din UE

Dacă duminică ar fi avut loc un referendum cu privire la ieșirea României din Uniunea Europeană, conform ultimului sondaj, 70% dintre cetățenii români ar fi votat pentru a rămâne în UE, în timp ce 13% susțin „RO-EXIT-ul” și 12% sunt indeciși.

În ceea ce privește opinia generală despre UE, 8% dintre români au o părere foarte bună, 60% o opinie mai degrabă bună, 19% o opinie mai degrabă proastă, iar 2% o părere foarte proastă. Un procentaj de 11% nu s-au pronunțat.

Liderii europeni sunt văzuți negativ de români

Liderii UE se confruntă cu o criză de imagine în rândul publicului din România, niciunul nefiind aprobat de mai mult de 29% dintre respondenți. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se bucură de un nivel de aprobare de 29%, în timp ce 46% o dezaprobă, iar restul sunt indiferenți.

Potrivit aceluiași sondaj, Emmanuel Macron, președintele Franței, are un nivel de aprobare de 22%, fiind dezaprobat de 52% dintre respondenți. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, înregistrează un nivel de aprobare de 20%, dar este dezaprobat de 47% dintre români. Președintele Consiliului European, Charles Michel, beneficiază de un nivel de aprobare de 13%, în timp ce Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, și Mark Rutte, premierul Olandei, au un nivel de aprobare de 12%, respectiv 10%.

În ce instituții europene au încredere românii

Potrivit aceluiași sondaj, în opinia respondenților, cea mai importantă instituție a UE este Parlamentul European, fiind menționată de 47% dintre aceștia, urmată de Comisia Europeană cu 18%, și Consiliul Europei cu 12%.

Euroscepticii nu ar avea șanse de succes nici în Parlamentul European, conform opiniei publicului din România. În ceea ce privește scena politică din România, partidele se poziționează în general pro-UE, cu excepția formațiunii SOS România a Dianei Șoșoacă, relatează RomâniaTV.

Impactul respingerii României din Schengen

Cu toate că un procent de 13% susținere pentru RO-EXIT nu reprezintă opinia majorității, românii obișnuiau să fie mult mai apropiați de ideea integrării țării noastre pe plan european. Respingerea Austriei în decembrie 2022, care a blocat aderarea României la Spațiul Schengen, a împins mulți cetățeni spre o retorică mai puțin pozitivă asupra liderilor europeni din Vest și a Uniunii în sine.

Nu este de mirare că Mark Rutte, premierul Olandei, a primit o aprobare de numai 10% din partea românilor. Țara lui a fost celălalt stat care ne-a blocat în Consiliul JAI din decembrie, chiar dacă pretextul respingerii fusese Bulgaria. Românii de pretutindeni s-au simțit extrem de jigniți în decembrie și nu este un secret faptul că cetățenii țării noastre sunt deseori discriminați și umiliți în UE.

Discriminările țărilor din vest față de români și față de țara noastră nu va duce la nimic bun pe viitor: susținerea unui RO-EXIT va continua să se răspândească din ce în ce mai mult, dacă retorica europeană față de România nu se va schimba rapid.