Infofinanciar > Info > Sondaj al Parlamentului European! Care este încrederea în sursele media
Info

Sondaj al Parlamentului European! Care este încrederea în sursele media

Putin la televizor, Sursă foto: Bloomberg
sursa foto arhiva companiei

Un sondaj Eurobarometru, publicat de Parlamentul European, analizează în profunzime obiceiurile mediatice, inclusiv încrederea în diferite surse media.

68% dintre respondenți își amintesc că au obținut recent știri despre Uniunea Europeană fie prin intermediul presei, internetului, televiziunii sau radioului – cu variații considerabile între statele membre, între 49% în Franța și 87% în Croația și România. Ponderea respondenților care au citit, văzut sau auzit recent ceva despre UE crește ușor odată cu vârsta, bărbații (76%) sunt mai predispuși decât femeile (60%) să răspundă în acest fel, la fel ca și respondenții cu un nivel de educație mai ridicat.

Obiceiuri mediatice

Pentru 71% dintre respondenți, televizorul este în continuare unul dintre mijloacele de comunicare cele mai utilizate pentru a accesa știri în ultimele șapte zile, urmat (la distanță) de presa online și de platformele de știri (42%). Radioul și platformele de socializare (ambele cu 37%) se află pe poziția a treia comună, urmate de presa scrisă, menționată de 21% dintre respondenți.

Comparativ cu sondajul Media și știri 2022 al Parlamentului, se înregistrează o creștere de 11 puncte procentuale în ponderea generală a respondenților care folosesc platformele de social media pentru a accesa știri; creșteri mai mici sunt observate atunci când vine vorba de utilizarea aplicațiilor de mesagerie (+5 pp), a platformelor video (+4 pp) sau a podcasturilor (+2 pp). Creșterea gradului de utilizare a acestor mijloace de comunicare este observată în toate grupele de vârstă și în majoritatea statelor membre.

În ceea ce privește subiectele de știri accesate în ultimele șapte zile, pe primul loc se află știrile locale (selectate de 50%), politica națională (47%) și afacerile europene și internaționale (45%).

Știrile la zi

În timp ce marea majoritate a respondenților urmăresc știrile zilnic (70%), este interesant de remarcat faptul că 9% evită un anumit tip de știri (inclusiv 6% care încearcă să evite anumite subiecte de știri și 3% care urmăresc să evite în mod activ toate știrile). Proporția celor care răspund că urmăresc știrile zilnic crește odată cu vârsta, în timp ce evitarea știrilor este puțin mai probabilă în rândul femeilor, al respondenților mai tineri și al celor cu cel mai scăzut nivel de educație.

37% dintre respondenți urmăresc influenceri sau creatori de conținut pe platformele de socializare. Acest procent variază foarte mult în funcție de diferitele grupe de vârstă. 79% dintre tinerii europeni (cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani) urmăresc influenceri sau creatori de conținut, în timp ce doar 14% dintre cei cu vârste de peste 55 de ani fac acest lucru.

Cele mai de încredere surse media

48% dintre cetățeni au încredere în majoritatea posturilor publice de radio și televiziune (inclusiv în prezența lor online) ca sursă de știri. Aceasta este urmată de presa scrisă (inclusiv prezența lor online), în care au încredere 38% dintre respondenți, în timp ce posturile private de radio și televiziune sunt menționate de 29%, potrivit sondajului.

În ceea ce privește ultimul sondaj EP Media din aprilie/mai 2022, posturile publice de radio și televiziune (inclusiv prezența lor online) sunt cea mai de încredere sursă în toate statele membre (48%) – cu doar două excepții: Polonia este singura țară din UE în care posturile private de radio și televiziune sunt considerate ca fiind cea mai de încredere sursă de știri (41%). Într-o schimbare și mai radicală în ceea ce privește îndepărtarea de sursele tradiționale de știri în general, respondenții din Ungaria menționează „persoanele, grupurile sau prietenii urmăriți pe rețelele de socializare” (28%) ca fiind cea mai de încredere sursă de știri, alături de „alte platforme de știri, inclusiv bloguri și podcasturi” (28%).

Comparativ cu sondajul Media and News realizat în 2022, proporțiile de încredere în mass-media tradiționale de difuzare și tipărite, precum și în prezența lor online, au rămas aproape aceleași. Cele mai mari creșteri în ceea ce privește încrederea sunt observate în YouTube și alte platforme video (+4pp), precum și în influencerii de pe canalele de socializare (+4pp).