Infofinanciar > Info > Împrumuturi mai atractive. Soluția prin care scazi rata cu 500 de lei
Info

Împrumuturi mai atractive. Soluția prin care scazi rata cu 500 de lei

depozite bancare (sursă foto: goldring.ro)
Sursă foto: goldring.ro

Băncile prezintă acum condiții mai atractive pentru cei interesați să acceseze împrumuturi sau să refinanțeze credite existente. Aceste oferte se situează chiar sub nivelul indicilor de referință. Se sugerează o abordare competitivă pe piață.

Prin urmare, există perspective ca apetitul românilor pentru împrumuturi să revină, întrucât acum se întâlnesc condiții mai favorabile, eliminând presiunea financiară care a persistat în ultima perioadă.

Soluția prin care scazi rata cu 500 de lei

Pentru a atrage noi clienți, anumite bănci au început să implementeze reduceri semnificative ale dobânzilor. Astfel, ratele de 5,79% sau 5,89% au devenit cele mai avantajoase oferte disponibile pe piață în acest moment.

Irina Chiţu, director comparator bancar: Băncile vin cu oferte de dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, ceea ce îţi asigură o rată mai mică şi te şi ajută să te încadrezi la creditul dorit.

Camelia Grădinariu, broker de credite: Principalele condiţii solicitate de către bancă ar fi încasarea venitului, un avans mai mare decât cel standard de 15%, merg pe un avans de 25%.

Sau, din punct de vedere al locuinţei, să beneficieze de un certificat de performanţă. Condiţiile se pot negocia, nu sunt bătute în cuie. Şi, în funcţie de venit, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau client cu venituri peste mediu.

Se stimulează interesul împrumuturilor

Măsurile luate stimulează interesul pentru împrumuturi, oportunități care au rămas inaccesibile pentru mulți români din cauza dobânzilor ridicate. În ultimele trei luni ale anului 2023, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat, atingând un nivel ce depășește 10 miliarde de lei

Nu ne limităm doar la contractarea de noi împrumuturi, ci și la renegocierea celor existente. Refinanțarea se prezintă ca soluția prin care putem reduce ratele. Avem posibilitatea de a trece de la o dobândă variabilă la una fixă, pentru o perioadă de 3 sau 5 ani. Să luăm ca exemplu un credit de 50.000 de euro contractat pe o durată de 30 de ani, unde rata curentă este de 1.930 de lei, având o dobândă variabilă de 8,5%.

Arta dobânzilor

Prin schimbarea la o dobândă fixă de 5,79%, rata s-ar reduce semnificativ. Astfel, de la 1.930 de lei, am plăti doar 1.450 de lei, realizând o economie de 480 de lei. După expirarea perioadei de dobândă fixă, se revine la dobânda variabilă inițială, adică rata va crește din nou și se va calcula în funcție de IRCC. Alternativ, se poate opta pentru o altă operațiune de refinanțare.

Indicele ROBOR evidențiază o tendință descrescătoare, situându-se la 6,1%, comparativ cu nivelul de peste 8% înregistrat în a doua parte a anului 2022. Distanța până la valoarea din acum doi ani, adică 3%, este încă semnificativă.

În același timp, IRCC se menține stabil la 5,8%, după ce a atins aproape 7% în octombrie 2022. Valoarea actuală este de aproape de trei ori mai mare decât cea înregistrată la începutul anului 2022. Indiferent de aceste variații, perspectivele pentru anul 2024 par a fi mai favorabile pentru cei cu credite, conform observatornews.ro.