Infofinanciar > Lumea la zi > Soldații israelieni folosesc catapulte în Liban. Hezbollah este un adversar puternic
Lumea la zi

Soldații israelieni folosesc catapulte în Liban. Hezbollah este un adversar puternic

Războiul din Gaza după șase luni
Sursa foto: Arhiva companiei

Soldații israelieni de la granița de nord au fost filmați folosind o armă medievală asemănătoare unei catapulte pentru a lansa proiectile incendiare în Liban. Acestea sunt folosite pentru a declanșa incendii de vegetație care să îi împiedice pe luptătorii Hezbollah să se infiltreze în sud.

Imaginile distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare arată cum soldații insraelieni încarcă un soi de catapultă și aruncă proiectile incendiare în teritoriul libanez. „Aceasta este o inițiativă locală și nu este un instrument utilizat pe scară largă.”, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF). IDF a negat că tactica este adoptată pe scară largă de către soldații israelieni.

Dispozitivul folosit este o versiune mai avansată a cataputei utilizate în Europa în timpul Evului Mediu pentru asediul castelelor și al altor locații fortificate. Catapulta a ieșit din uz odată cu apariția artileriei cu praf de pușcă.

Soldații israelieni se pregătesc să atace Libanul

IDF a declarat că terenul de-a lungul frontierei de nord este plin de bolovani, tufișuri și vegetație densă. Acest lucru ridică probleme semnificative pentru soldații israelieni. Scopul atacurilor incendiare este de a curăța aceste zone de vegetație. Pe care Hezbollah, un aliat al grupării palestiniene Hamas, susținută de Iran, ar putea să o folosească pentru a se infiltra în liniile israeliene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut săptămâna trecută mai multe declarații referitor la ofensivă. El a precizat că IDF este „pregătit pentru o acțiune extrem de puternică în nord”. Declarația sugerează că Israelul și-ar putea extinde ofensiva din Gaza până la granița cu Libanul.

Soldații israelieni se antrenează de mai multe luni pentru o posibilă incursiune în sudul Libanului. Unele trupe au fost retrase din Gaza pentru a se pregăti pentru un război pe frontul de nord.

Hezbollah-ul are un arsenal puternic

Miercuri, miliția libaneză a promis că își va intensifica atacurile de-a lungul frontierei dintre Liban și Israel. Măsura a fost anunțată pentru a răzbuna recenta ucidere a lui Sami Taleb Abdullah. Acesta a fost cel mai înalt comandant militar al său și a fost ucis într-un atac israelian în sudul Libanului.

Atacul  a fost urmat de lansarea de către Hezbollah a aproximativ 250 de rachete în nordul Israelului. A fost cel mai mare atac lansat într-o singură zi de la începutul actualului conflict. De asemenea, a fost pentru prima dată când rachetele au ajuns până la sud, la Tiberiada.

Ca răspuns, Netanyahu a ordonat lovituri aeriene care au vizat structurile militare ale Hezbollah în sudul Libanului. Aceste acțiuni fac parte dintr-o strategie mai amplă de contracarare a atacurilor frecvente cu rachete și drone ale grupării libaneze. Atacurile au vizat comunitățile din nordul Israelului.

Conform oficialilor israelieni, aproximativ 60.000 de israelieni și 100.000 de rezidenți libanezi au fost strămutați de ambele părți ale frontierei începând cu 7 octombrie.

Potrivit estimărilor, Hezbollah deține un arsenal impresionant. Acesta include 150.000 de mortiere, 65.000 de rachete cu o rază de acțiune de până la 80 km și 2.500 de vehicule aeriene fără pilot (UAV), conform newsweek.