Infofinanciar > Info > Șoferii sunt oblgați să aibă un sistem de monitorizare în mașini. Se vrea prevenția accidentelor
Info

Șoferii sunt oblgați să aibă un sistem de monitorizare în mașini. Se vrea prevenția accidentelor

sistem de monitorizare șoferi
sursa foto arhiva companiei

Începând cu luna iulie a anului viitor, toate vehiculele noi de pasageri destinate pieței europene vor fi echipate cu un sistem obligatoriu de detectare a distragerii atenției. Scopul este acela de a preveni ca șoferii să-și abată privirea de la drum. Această tehnologie inovatoare constă într-o cameră specializată care monitorizează constant ochii șoferului, identificând semne de distrageri sau oboseală.

Când privirea șoferului se abate sau se îndepărtează de la drum, acest sistem va genera imediat o alertă. Semnalul va avertiza conducătorul auto. Un aspect remarcabil al acestei tehnologii este adaptabilitatea sa la viteza de deplasare a vehiculului. De exemplu, dacă mașina se deplasează cu o viteză mai mare de 50 km/h, notificarea va fi generată mai devreme, iar la viteze mai mici, alerta va avea o mică întârziere.

Această inovație în domeniul siguranței rutiere are potențialul de a reduce semnificativ riscul de accidente în mediul urban. Tehnologia limitează utilizarea telefonului mobil de către șoferi cu  până la 30%. Această măsură se încadrează în eforturile continue de îmbunătățire a siguranței rutiere și prevenirea incidentelor grave, potrivit Gândul.