Infofinanciar > Info > Șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunare în 2023. Care sunt scumpirile
Info

Șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunare în 2023. Care sunt scumpirile

codul rutier (sursă foto: dreamstime) 2024
Sursa foto: arhiva companiei

Începând din 2024, șoferii din România vor fi supuși la mai multe cheltuieli. Bugetele acestora vor fi afectate considerabil. Se va înregistra o majorare de prețuri pentru mai multe lucruri. Unul dintre acestea este și tariful carburanților. Acest lucru se datorează creșterii accizelor.

De asemenea, șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunare și atunci când vor primi amenzi. Începând din 2024 oficialii au luat decizia de a majora punctul de amendă.

Șoferii vor plăti mai mult

Cu toate că în evoluția pieței RCA se poate observa o stabilizare a prețurilor, în ultima perioadă, la unele înregistrându-se chiar scăderi de prețuri, șoferii pot avea parte de o surpriză. Conform unor specialiști, până și aceste polițe ar urma să se scumpească semnificativ pe parcursul anilor care urmează. Afectați vor fi, în special, cei care dețin automobile care sunt mai vechi de 10 ani.

Adrian Negrescu, analist fiscal, îi informează pe șoferi despre ceea ce i-ar putea aștepta pe parcursul anilor care vor urma. Conform acestuia,  „să ai o mașină, în România, va ajunge la fel de scump ca și în Germania”.

„Autoritățile vor mai mulți bani de la noi și vor face orice ca să îi obțină. Pentru șoferi, pentru cei care au o mașină personală, asta va însemna creșteri de costuri în cascadă în următorii ani, de la noul impozit în funcție de vechimea mașinii, la rovignete și carburanți.

În perspectiva următorilor 5 ani, să deții o mașină mai veche de 10 ani va însemna costuri foarte mari, de la taxele de proprietate, la costurile cu service-ul. Altfel spus, să ai o mașină, în România, va ajunge la fel de scump ca și în Germania, acolo unde mulți nu își permit să mai țină o mașină mai veche de 5-10 ani, pentru că taxele sunt uriașe și de aceea preferă să le schimbe foarte des, în baza unor leasing-uri sau alte programe financiare”, este declarația oferită de acesta.

Potrivit acestuia, se vor majora tarifele pentru toate serviciile de care are nevoie o mașină.

Prețuri mai mari la RCA

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au făcut publice prețurile de referință care se vor practica în lunile care urmează pentru polițele obligatorii RCA. Acestea cor crește din nou. Cu toate acestea, creșterile nu vor fi atât de mari precum cele din luna februarie. Atunci, prețurile s-au majorat și cu până la 40%.

Și în anul care urmează, cele mai scumpe polițe RCA se vor achita de către cei care dețin mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc, cu vârsta de până la 30 de ani.

Conform anunțului făcut de reprezentanții ASF, această categorie va achita un tarif de referință al RCA de 4.747 de lei. În luna februarie a acestui an, tariful de referință a fost de 4.709 lei.

Cea mai importantă creștere se înregistrează în cazul șoferilor care dețin mașini cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc, și cu vârsta de până la 30 de ani. În cazul acestora, tariful de referință al RCA va fi de 1.939 de lei. În luna februarie a acestui an, prețul era de 1.822 de lei, informează dailybusiness.ro