Info

Șoferii din România care vor plăti sute de lei în plus la polițele RCA! Cine se află în această situație

Poliță RCA, Sursă foto: stiriromania
Sursă foto: stiriromania

Conform noilor reguli, mai mulți șoferi din România vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru a-și încheia o poliță RCA. Astfel, conducătorii auto care provin din orașe care au un risc ridicat de accident vor fi obligați să scoată din buzunar cu câteva sute de lei mai mult pentru asigurarea obligatorie.

Astfel, vor exista diferențe între această categorie de șoferi și ceilalți care provin dintr-un județ unde rata de producere a accidentelor este mai mică, scriu cei de la Antena 3 CNN.

Ce este polița RCA

Potrivit legii rutiere din România, Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este un document obligatoriu pentru toți șoferii care circulă cu autovehiculele pe drumurile publice din țara noastră. De asemenea, toți proprietarii de mașini înmatriculate trebuie să dețină permanent o asigurare valabilă, chiar dacă acesta nu este utilizat.

Practic, încheierea unei polițe RCA înseamnă că un asigurător va plăti despăgubiri terțelor persoane care au suferit daune materiale și fizice în urma producerii unui accident rutier produs de vehiculul pentru care s-a încheiat polița respectivă.

Astfel, asigurarea RCA îl protejează atât pe cel vinovat de producerea accidentului (de plata daunelor survenite în urma accidentului), cât și pe cel păgubit (care are garanția că va beneficia de o reparare a prejudiciului material/moral suferit), scriu cei de la Digi24.

Conform Codului Rutier, o poliță RCA va putea fi încheiată în două situații: când înscrie un autovehicul în circulație sau la expirarea poliței vechi.

Ce amendă pot primi șoferii care nu au polița RCA

Dacă un participant la trafic, din diverse motive, va fi oprit de polițiști, cei din urmă îi vor cere șoferului în cauză polița RCA, certificatul de înmatriculare al mașinii, cartea de identitate, dar și permisul de conducere.

Însă, dacă Poliția descoperă că acesta nu deține o poliță RCA valabilă sau nu dispune de acest document, conducătorul auto ar putea fi amendat (pentru lipsa asigurării) cu o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei. De asemenea, șoferului îi se va reține certificatul de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Potrivit noilor modificări, conducătorii auto vor putea să-și verifice valabilitatea polițelor RCA și online. Acest lucru se poate face cu ajutorul BAAR – Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România și a site-ului Administrare Istoric Date Asigurător Auto (AIDA).

De asemenea, la adresa web aida.info.ro, conducătorii auto își pot verifica situația propriului autovehicul în baza seriei de șasiu sau numărului de înmatriculare.

După adoptarea ultimelor modificări aduse Codului Rutier, asigurările RCA emise pot fi valabile și în afara României, pe teritoriul mai multor țări.

Înainte de a fi operată această schimbare, unii români aveau costuri mai mici pentru asigurarea mașinii, scriu cei de la Avocat.net.