Infofinanciar > Info > Șoferii din România care câștigă 14.000 de lei pe lună. Cum poți ajunge la această sumă de bani în domeniul transporturilor
Info

Șoferii din România care câștigă 14.000 de lei pe lună. Cum poți ajunge la această sumă de bani în domeniul transporturilor

sursa foto life.ro
sursa foto life.ro

Din ce în ce mai mulți români preferă să lucreze ca șoferi, salariul în acest domeniul fiind unul atractiv. Firmele care activează în acest segment punând la dispoziţie peste 2.600 de locuri de muncă. Peste 60.000 de aplicări au fost înregistrate doar în luna ianuarie.

Cele mai multe dintre aceste joburi se adresează candidaților entry level și fără experiență, urmați de cei mid level (care au între doi și cinci ani de experiență în domeniu). Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu al celor care lucrează în transport și distribuție este de 3.500 de lei pe lună, scrie Observator News.

Deși media salarială din acest domeniu este de 3.500 de lei și mai mult de jumătate dintre pozițiile deschise vizează candidați entry level, pentru joburile de specialiști sau manageri, salariile oferite pot ajunge să depășească media generală pieței pentru poziții similare. Astfel, au fost introduse și salarii de 20.000 de lei pentru funcția de director economic, 18.000 de lei pentru Chief Technological Officer, 16.000 de lei pentru project manager sau 13.000 de lei pentru un director administrativ.

Șoferii de tir

În cazul în care dorești să devii şofer de cursă lungă trebuie să știi că nu ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să deții anumite atestate și categorii de permise de conducere, în funcţie de tipul autovehiculului pe care îl vei conduce. Prima condiție este aceea să deții permis de conducere de categoria B. Apoi va trebui să obții calificări care să-ți permită conducerea vehiculelor mai mari, respectiv permis de conducere categoria C, C + E, D. Mergând mai departe, pentru a putea lucra ca șofer profesionist care transportă mărfuri candidatul va trebui să efectueze o pregătire adecvată, care variază în ceea ce privește durata. Ce categorie de permis îți trebuie pentru a fi șofer de TIR Atestatul profesional este acel certificat acreditat care, împreună cu permisul de conducere, reprezintă aptitudinea profesională a șoferului care l-a obținut. Acesta reprezintă o instruire obligatorie pe care toți conducătorii de TIR-uri și de camioane care au obținut permisul de categorie C sau D ar trebui să îl aibă.

În general, școala de șoferi categoria C costă în medie 2.000 de lei, iar pentru categoria C, C+E cursurile costă în jur de 2.200 de lei. În vederea obținerii unui atestat profesional pentru transport marfă sau persoane, va trebui să ai următoarele documente:

cerere;

contract de pregătire profesională;

copie a actului de identitate;

copie a permisului de conducere.

Un tânăr de 18 ani care a obținut calificările din categoriile C, C + E și D, D + E, trebuie să finalizeze pregătirea și să promoveze examenul. El va putea lucra ca șofer doar pe linii obișnuite (până la 50 km) până când va împlini 21 de ani pentru categoria C sau 23 de ani pentru categoria D.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.