Info

Șoferi de la 16 ani! Modificările Codului Rutier și costul unei școli de condus

Amenzi șoferi, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

A fost introdusă o modificare în Codul Rutier, care permite persoanelor care nu au împlinit încă 18 ani să obțină un permis de conducere pentru categoriile AM, A1 sau B1 dacă au aproape sau au depășit vârsta de 16 ani.

În 2023, conform legislației în vigoare, vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere variază în funcție de categoria de vehicul:

 16 ani împliniți pentru categoriile AM, A1 și B1;

 18 ani împliniți pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E și Tr;

 20 de ani împliniți pentru persoanele cu experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2;

 24 de ani împliniți pentru motocicletele din categoria A;

 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.

Acestea pot suferi modificări în anumite situații, în funcție de specificul fiecărui caz.

Tinerii care au împlinit 18 ani pot obține dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, dar pentru a-și putea exercita acest drept trebuie să urmeze o școală de șoferi. Înainte de a se înscrie la o școală de șoferi, mulți se întreabă despre prețul acestei cursuri și cum variază acesta în funcție de categoria pentru care doresc să obțină permisul.

Categoria AM

Categoria AM se referă la vehicule cu două sau trei roți cu o viteză maximă prin construcție care nu depășește 45 km/h. Aceste vehicule sunt echipate cu un motor cu ardere internă cu o capacitate cilindrică de până la 50cm3. Pentru a putea înscrie la cursurile școlii de șoferi pentru categoria AM, este necesară vârsta de cel puțin 16 ani fără trei luni.

Obținerea unui permis de conducere este un vis comun al multor români, însă pentru aceasta, oamenii trebuie să facă anumite sacrificii, în special din punct de vedere financiar. Primul pas pentru cei care nu au încă un permis de conducere valid este să se înscrie la o școală de șoferi, acest lucru necesită atât timp cât și bani.

Cât costă o școală de șoferi

În prezent, costul pentru a urma cursurile unei școli de șoferi poate varia între câteva mii de lei, în funcție de categoria permisului pentru care optați și de numărul de ore de conducere necesare pentru a fi pregătiți. Perioada de teorie durează în general între 24 și 30 de ore, dar, pe lângă aceasta, aveți nevoie de cel puțin 30 de ore de conducere cu un instructor. Numărul de ore de conducere poate fi crescut dacă nu vă simțiți în siguranță sau încredere în propriile abilități.

Costul pentru a urma cursurile unei școli de șoferi pentru categoria B poate varia în funcție de mai multe factori, cum ar fi: școala auto aleasă, tipul de transmisie al mașinii (automat/manual) și modelul mașinii. Pentru o mașină cu transmisie automată, prețurile pot începe de la 2.300 lei și pot ajunge până la 2.900 lei, în timp ce pentru o mașină cu transmisie manuală, prețurile pot începe de la 1.800 lei și pot ajunge până la 2.400 lei. În prețul școlii auto poate fi inclus și costul pentru avizul psihologic, precum și taxa de închiriere auto, care este de 250 lei, scrie RomâniaTV.