Info

Situația Pilonului II de pensii! Peste 70% din români au preferat plățile unice

realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Potrivit datelor furnizate de ASF 11000 de participanți ai Pilonului II de Pensii au accesat aproximativ 182 de milioae de lei în primul semestru al acestui an. Un porcent de 88% din valoarea totală plăților a fost atribuit pentru deschiderea dpretului la pensie, 11% a fost acordat ca urmare a decesului participantului în timp ce 1% din plăți au fost efectuate ca urmare a invalidității.

Conform legislației în vigoare, ca dispoziției tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private, beneficiairii și moștenitorii acestora au dreptul de a primi plățile fie sub formă de rate egale pe o durată care să nu depășească cinci ani, sau ca sumă unică.

În prima jumătatea a anului 70% din cei care participă la Pilonul II de pensii au preferat să primească plățile unice în cuantum de 15 milioane de lei, iar eșalonat cinci milioane de lei, ca urmare a decesului participantului. Pentru invaliditate s-au efectuat plăți în valoare de 1,5 milioane de lei sub formă unică iar eșalonat s-au plătit 410 mii de lei.

Pilonul II de pensii în primele șase luni: 70% dintre români au preferat plățile unice în locul celor eșalonate

Ponderea cea mai mare din totalul plăților activului personal net, în primul semestru, au fost înregistrate de FPAP NN cu 35%, după care pe locul doi se află FPAP AZT Viiroul tău cu 22% iar FPAP Metropolitan Life s-a clasat pe a treia pozțile cu 14%, aceste fonduri au cel mai mare număr de participanți.

Valoarea totașă a activelor este  în scădere cu 2% față de decembrie 2021

La finalul lunii iunie a anului în curs valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pesii private a fost de 87, 35 miliarde de lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2021 cu 3%. Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, activele nete au scăzut cu2%.

Pâna la 30 iunie 2022 potrivit ASF, numărul participanților la sistemul privat de pensii era de 7, 88 milioane de persoane, în creștere față de 31 decmbrie 2021 când erau înscriși 7, 79 miliane de membri.

Contribuția medie a participanților la nivelul Pilonului II de pensii până la 30 iunie 2022 a fost de aproximativ 235 de lei/participant, în timp ce la sfârșitul anului trecut contribuția virată a fost de 204 lei/participant.

Titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii private. La 30 iunie 2022 investițiile în acțiuni au reprezentat 25% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilnul II. Totodată, interes au reprezentat și obligațiunile corporative și fondurile de investiții. Rata medie ponderată de rentabilitate a a fondurilor de pensii administrate privat a fost de aproximativ 3, 40 pentru luna iuniei a acestui an în scădere cu mai bine de două procente față de luna decembrie a anului trecut când procentajul era de 5,79%.

Valoarea medie a activului unui participant, pentru luna iunie, la sistemul de privat de pesii era de 11.235 de lei, 1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2,6% mai puțin față de trimestrul precedent. Au fost efectualte plăți în valoare de 182 de milioane de lei în perioada oanuarie iunie 2022 distribuite unui număr de aproximativ 11.000 de beneficiari și participanți, potrivit economie.hotnews.ro