Infofinanciar > Info > Sistemul de sănătate este la pământ! N-avem doctori și nici bani pentru ei
Info

Sistemul de sănătate este la pământ! N-avem doctori și nici bani pentru ei

Concediu medical, Sursă foto: fisamedicala.ro
Credit imagine: fisamedicala.ro

În ultimii 7 ani, 83% dintre posturile de medici nu au fost scoase la concurs, conform unui raport al Curții de Conturi. Lipsa de personal medical este dublată de lipsa de bani pentru acesta.

Situația nu este mai roz nici măcar în Capitală. „Sunt asistente puține, noaptea e doar una. Dacă ai ceva cu inima și vezi că-ți bate inima și nu apare nimeni să vadă ce e, să-ți dea o pastilă, normal că intri în panică”, declară Silvia, pacientă în București.

Consecințele lipsei de personal

O primă consecință este aceea că puținele cadre medicale prezente trebuie să consulte pacienții pe bandă rulantă. Pentru că nu numai că medicii, asistenții și infirmierii sunt în număr din ce în ce mai mic, numărul pacienților este în creștere.

Ionuț, pacient: „La un moment dat, care e mai sănătos, încercăm să ne ajutăm unul pe altul. Dar dacă asistenta e în altă parte cu alt caz, până vine nu se știe”, a declarat el în cadrul serialului „Pacient în România”, demarat de digi24.ro.

Dana Trandafir, care lucrează ca asistentă șefă, pare să îi dea dreptate: „Cu siguranță au nevoie de mai multă atenție din partea noastră și se întâmplă să fie și plângeri în sensul ăsta. Numai că volumul de muncă este atât de mare încât timpul alocat unui pacient se diminuează în mod semnificativ.”

În medie, deficitul de medici din România a fost de 1.200 pe an. Lipsurile cele mai mari sunt în rândul anesteziștilor, cardiologilor, radiologilor, practicienilor în medicină de recuperare, laboranților, interniștilor și gastroenterologilor. În consecință, multe spitale se văd nevoite să închidă secții întregi, în special de Terapie Intensivă.

Dorel Săndesc, președinte al comisiei ATI, a afirmat următoarele: „Suntem în situația în care multe spitale sunt amenințate cu închiderea pentru că nu au un anestezist sau au unul singur, ceea ce oricum e anormal. Omul ăla nu poate să aibă libere.”

Deficitul este critic în domeniul psihiatriei

Nici în secțiile de psihiatrie nu este mai ușor. La Spitalul Obregia, din Capitală, sunt 120 de medici la 1200 de pacienți. Astfel, în medie, un psihiatru are în grija sa 10 pacienți, de peste două ori mai mult decât maximul permis în țări precum Elveția: „În Elveția, un psihiatru e obligat să vadă doar 4 pacienți pe zi, nu are voie mai mulți, chiar dacă și-ar dori, are o normă de 4”, a declarat Eduard Moțoescu, director medical de la Obregia.

Deși în prezent se pot câștiga și 3.000 de euro lunar în domeniul psihiatriei, această ramură a medicinei nu este foarte căutată. În plus, tinerii psihiatri părăsesc adesea țara: „E un deficit și în UE în specialiști în psihiatrie, tinerii noștri se duc și lucrează acolo, chiar dacă salariul nu mai este atât de nemotivant acum, dar se pare că contextul, întregul pachet motivațional, pare să fie mai atractiv pentru tinerii specialiști. Și mai ales Franța… Sunt spitale de psihiatrie în Franța în care se vorbește limba română ca a doua limbă printre medici”, a adăugat Eduard Moțoescu.

Nu sunt suficienți bani

Managerii de spitale afirmă că nu au suficiente fonduri pentru a angaja noi cadre medicale. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a expus această situație sumbră: „Dacă am angaja practic și 20 la sută din personalul care sau din posturile libere existente, practic am plăti din bugetul spitalului doar salarii, ceea ce este absolut imposibil. Atât timp cât serviciile de sănătate, cât intervențiile chirurgicale, internările pacienților nu sunt plătite la costul real pe care îl are un astfel de serviciu. Nu putem vorbi de un buget real al spitalului.”

Ministrul Sănătății conștientizează situația, dar consideră că nu este ceva ce se poate rezolva în durata scurtă. Drept urmare, este posibil ca spitalele să aibă un deficit și mai mare de personal. Între 2014 și 2021, deficitul a fost de peste 9.800 de cadre medicale.