Infofinanciar > Info > 2024 începe prost: Sindicaliștii din Sănătate pregătesc cea mai mare grevă generală
Info

2024 începe prost: Sindicaliștii din Sănătate pregătesc cea mai mare grevă generală

greva sanatate (sursă foto: brasov.net)
Sursa foto: Arhiva companiei

Deși protestele de anul trecut s-au încheiat relativ rapid, sindicaliștii din Sănătate anunță că pregătesc declanșarea celei mai mari greve din ultimii 20 de ani.

Federația Sanitas, care reprezintă 100.000 de angajați din sistemul medical și din asistența socială, amenință să declanșeze proteste de amploare. Sindicaliștii sunt deciși ca anul viitor să lanseze cea mai mare grevă generală din ultimii 20 de ani.

„Lucrătorii din sistemul sanitar și cel de asistență socială sunt foarte deciși de această dată. Va fi cea mai mare revoltă din ultimii 20 de ani în cele două sisteme. Noi am început, deși nu este cea mai bună perioadă, strângerea de semnături. Pur și simplu oamenii sunt revoltați, de lipsa de respect pe care politicienii o arată lucrătorilor din sistemul sanitar. Avem peste 15.000 de semnături strânse în momentul acesta. O evaluare exactă o vom face la începutul anului viitor. Dar ne îndreptăm către o grevă generală în sistemul sanitar.“, a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședinte Federația Sanitas.

„Am ajuns la nepăsare, lipsă de respect și amânări“

Potrivit acestuia, până la jumătatea lunii ianuarie se vor strânge 100.000 de semnături. Greva va însemna întreruperea activității și asigurarea doar a urgențelor.

„Ne pare rău pentru pacienții noștri, ca de fiecare dată, nu ne dorim ca ei să sufere. Dar nu avem încotro. În sistemul sanitar sunt foarte multe probleme nerezolvate de ani de zile. Colegilor mei le-a ajuns cuțitul la os. Viața ne arată că numai cu greve și revolte destupăm urechile politicienilor români.”, a mai precizat Pope, citat de Antena3 CNN.

Conform prim-vicepreședintelui Sanitas, autoritățile nu sunt dispuse la dialog: „De cele mai multe ori noi am ales calea dialogului și nu neapărat să ajungem la greva generală. Din vară, de la declarațiile patriotice ale celor doi prim miniștri, anul asta am ajuns la nepăsare, lipsă de respect și amânări care nu mai merg în sistemul sanitar.”

„Ordonanţa amăgirilor” din vară

În vară, Federaţia Solidaritatea Sanitară a declarat că OUG privind salariile din sănătate a fost, de fapt, „Ordonanţa amăgirilor”. Sindicaliștii susțineau că există o diferenţă foarte mare între beneficiile anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale. Ei acuzau faptul că actul normativ „simulează” creșterile salariale.

„Ordonanţa de urgenţă pe care guvernul a adoptat-o în şedinţa din 30 iunie nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate. De altfel, forma în care guvernul a înţeles să transpună o parte dintre solicitările Federaţiei `Solidaritatea Sanitară` nu se regăseşte în lista noastră de revendicări. Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale. Pentru care guvernul a înţeles să acorde o sumă fixă în dauna plăţii acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual”, explicau la acel moment sindicaliştii. Aceștia susțineau că principalul efect al actului normativ îl constituie mutarea banilor dintr-un buzunar în altul.